De ce avem buzele uscate și ce trebuie să facem pentru a le îngriji?

Buzele uscate și crăpate pot fi dureroase și arată inestetic. Sunt foarte sensibile și în doar câteva ore pot arăta pârjolite. Iată cum se ajunge aici și cum poți opri acest proces.

1 buze hidratate jpg jpeg

Buzele hidrtatate sunt un semn de sănătate. Foto Shutterstock

Din cauza diferențelor de tempreatură (afară-interior cu aer condiționat), a vântului care contribuie la evaporarea apei, a deshidratării date de sarea din mare sau din cauza expunerii la substanțele de purificare a piscinelor, buzele se pot deshidrata, chiar dacă ai grijă de hidratarea corpului și bei mai mult de 2 litri de apă pe zi. Dar crăpăturile profunde sub forma de răni la nivelul buzelor apar doar dacă factorii exteriori de mediu vin să accentueze deshidratarea generală a corpului.

Nu-ți umezi buzele cu salivă

De multe ori vei simți că ai buzele uscate și că există riscul să se crape. Dar ultimul lucru pe care trebuie  să-l faci este să-ți lingi sau să-ți umezești buzele, spune dr. Heidi Waldorf, fondatoarea Waldorf Dermatology Aesthetics pentru Prevention. „Acest lucru va înrăutăți lucrurile, deoarece saliva va crește permeabilitatea buzelor și când va începe procesul de evaporare, se va pierde și mai multă apă, iar buzele vor rămâne și mai uscate”.

Specialista explică și faptul că spre deosebire de restul pielii care are un strat cornos gros (strat de celule moarte) pentru o protecție suplimentară, buzele nu au, așa că sunt și mai predispuse la uscăciune.

Unele medicamentele le pot usca

Dincolo de factorii amintiți mai devreme, buzele uscate pot fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi antihistaminice sau unele medicamente folosite pentru acneea severă. Dacă ai buzele crăpate, sau îți dau senzația de mâncărime, s-ar putea să ai o problemă care necesită puțin mai multă îngrijire fiindcă poate fi efectul aplicării unor produse care nu îți fac bine.

Cum să alegi produsele pentru buze uscate și crăpate

Balsamul de buze are un efect preventiv și protector, de aceea trebuie alese produse cu ingrediente care formează o barieră pe piele pentru a preveni pierderea umidității. Astfel de ingredient sutn petrolat, silicon, lanolină, unt de shea și ceară. Umectanți precum acidul hialuronic și glicerina, care trag apa în piele ca un burete sunt, de asemenea, de ajutor. Un steroid ușor, cum ar fi hidrocortizonul poate reduce inflamația dacă buzele vă dor din cauza unor crăpături adânci.

Nu uitați nici de razele UV dăunătoare și alegeți produse cu factor de protecție, fiindcă arsurile solre se produc și la nivelul buzelor.

Citește și Cum știi dacă porți un „bagaj emoțional” care te blochează?