Iată ce beneficii au aceste tipuri de orez!

Orezul este una dintre cele mai vechi cereale din lume. Există mai mult de 40.000 de soiuri de orez, informează colostate.edu. Acesta este un ingredient de bază în multe țări, în special în țările asiatice.

image

Orezul poate avea beneficii importante pentru organism. De exemplu, unele specii ale acestei cereale sunt abundente în nutrienți și antioxidanți. Iată câteva specii de orez și ce beneficii au!

Orezul brun este bogat în antioxidanți

Tărâțele de orez brun conțin antioxidanți precum flavonoizi ca apigenină, quercitină și luteolină. Acești compuși prezintă un rol important în prevenirea mai multor afecțiuni. De exemplu, consumul regulat de alimente bogate în flavonoide a fost asociat cu un risc mai scăzut de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și chiar anumite tipuri de cancer, scrie healthline.com

Un alt beneficiu de luat în considerare este faptul că orez brun conține mai multe fibre și proteine decât orezul alb. Atât fibrele cât și proteinele ajută la instalarea senzației de sațietate, contribuind totodată la menținerea unei greutăți optime. În plus, orezul brun, consumat cu moderație, poate fi o alegere bună pentru persoanele cu diabet. Soiul brun are un indice glicemic mai scăzut, față de soiul alb care poate crește glicemia. Totuși, acest soi de orez prezintă și unele precauții. Persoanele alergice ar trebui să evite orezul brun, iar femeile însărcinate și copiii trebuie să limiteze cantitatea din acest aliment, întrucât orezul brun conține arsenic. Arsenicul este un element natural ce are potențial toxic, dacă este consumat în cantități mari. Nivelul de arsenic din orezul brun nu este, de obicei, suficient de mare pentru a provoca probleme de sănătate, informează verywellhealth.com. Totuși, consumul moderat de orez brun este indicat.

Orezul negru prezintă proprietăți antiinflamatoare

Soiurile de orez negru, precum orezul negru indonezian au o culoare neagră intensă ce devine violet prin gătire. Acest tip de orez este denumit și „orezul interzis”, întrucât se spune că ar fi fost rezervat regalității din China Antică.

Grație conținutului de antocieni, un grup de pigmenți vegetali flavonoizi, orezul negru prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. S-a demonstrat că antocianienii au proprietăți puternice împotriva cancerului. În plus, cercetările arată că orezul negru are cea mai mare acțiune antioxidantă dintre toate celelalte soiuri, informează healthline.com.

Orezul roșu este bogat în fibre și proteine

Soiurile de orez roșu, precum orezul roșu de Himalaya și orezul roșu thailandez cargo sunt profund pigmentate și conțin o gamă variată de nutrienți și compuși benefici. Orezul roșu prezintă o cantitate mai mare de fibre și proteine decât orezul alb. De asemenea, conține și antioxidanți. Cercetările arată că orezul roșu are un potențial semnificativ mai mare de a lupta împotriva radicalilor liberi și prezintă concentrații mai mari de antioxidanți decât orezul brun, potrivit healthlibe.com.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor în care se acumulează. Aceștia pot avea rol în apariția unor boli și a îmbătrânirii, însă alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți ajută la eliminarea radicalilor liberi, informează medicalnewstoday.com.

Orezul sălbatic este bogat în nutrienți

Orezul sălbatic nu este considerat chiar orez, întrucât, spre deosebire de celelalte tipuri,  orezul sălbatic provine dintr-un gen de ierburi numite Zizania. Aceste ierburi cresc, în mod natural, în lacurile și râurile cu apă dulce din America de Nord, potrivit thetakeout.com.

Orezul sălbatic prezintă nutrienți importanți precum vitamine și minerale, inclusiv vitamine din complexul B și minerale ca magneziu și mangan.

Orezul alb poate conține fier și vitamina B

Deși nu are o reputație la fel de bună ca celelalte tipuri de orez, orezul alb este adesea îmbogățit cu fier și vitamina B, scrie healthline.com. Din cauza faptul că orezului alb i-au fost îndepărtate coaja, tărâțele și germenii, acesta fiind mai procesat, a scăzut și cantitatea de nutrienți și compuși vegetali benefici. Dar, spre deosebire de soiul brun, orezul alb conține o cantitate mai mică de arsenic, ceea ce-l poate transforma într-o opțiune mai bună pentru persoanele ce consumă mai des orez.

Precauții și contraindicații

Orezul alb este contraindicat persoanelor diabetice din cauza faptului că prezintă un indice glicemic ridicat. În unele cazuri, orezul poate provoca balonare și indigestie. Nu este recomandat consumul regulat de orez alb la cină, întrucât acesta ar putea duce la acumularea de grăsime abdominală, scrie timesofindia.indiatimes.com.

În ceea ce privește conținutul de arsenic, orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb, de aceea trebuie consumat cu moderație. Poți, de asemenea, elimina o parte din arsenic, urmând câțiva pași simpli, informează Universitatea de Stat din Ohio:

-clătește orezul crud pentru a elimina 10% din arsenic;

-fierbe orezul cu șase căni de apă pentru fiecare cană de orez, eliminând astfel între 40-60% din arsenic;

-după ce fierbi orezul, toarnă apa rămasă, apoi clătește din nou orezul fiert.

De Anca-Teodora Popa