Consumi alcool? Iată cum îi reduci efectele asupra corpului!

image

Consumul responsabil de alcool este cel mai bun mod de a-i reduce efectele negative. Pentru a-i încetini absorbția, asociază-l cu alte alimente și nu uita să bei mai multă apă decât în mod normal!

Cantitatea de alcool consumată determină unele efectele adverse asupra organismului și psihicului, mai atunci când este vorba despre excese. Dacă este consumat cu măsură, alcoolul încurajează interacțiunea socială și produce o stare de euforie, dar o cantitate crescută poate declanșa reflexul de vărsături și greață. De asemenea, pentru că are efect sedativ, alcoolul încetinește funcțiile organismului, ducând la diminuarea gândirii și concentrării, la modificarea reacțiilor emoționale, pierderea reflexelor și coordonării musculare. Cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât apar și efecte mai grave, cum ar fi agresivitatea, depresia și dependența. Astfel, pentru a minimiza efectele negative asupra sănătății, limitează consumul de alcool pe cât posibil!  

Băuturile alcoolice pot face parte dintr-o alimentație echilibrată cu condiția ca doza să nu depășească 2 pahare la bărbați, 1 pahar la femei și să fie asociate cu consumul de alimente.

Vezi şi: Care a fost cauza morţii lui Dan Spătaru. Artistul a reuşit să renunţe singur la alcool

Cum minimizezi daunele cauzate de consumul de alcool

Efectele nocive ale consumului de alcool pot fi prevenite prin diminuarea cantității consumate și prin aplicarea următoarelor metode.

1. Nu consuma alcool pe stomacul gol. Spre deosebire de alte alimente care mai întâi trebuie digerate pentru a fi absorbite, moleculele mici de alcool pătrund direct prin pereții stomacului, trec în sânge și în câteva minute ajung în creier. Dacă stomacul este plin cu mâncare, alcoolul va ajunge treptat la nivel central, iar efectele vor fi mai slabe.

2. Asociază-l cu mâncare. Consumul de fructe ajută, deoarece fructoza din compoziția lor încurajează organismul să descompună alcoolul. De asemenea, dacă ești mahmur, mănâncă alimente care cresc nivelul de zahăr în sânge, precum: pâine, covrigei și cartofi.

3. Bea încet. Cu cât vei consuma alcool mai încet, cu atât acesta se va metaboliza mai lent, iar efectul lui va fi diminuat.

4. Hidratează-te. O modalitate de a preveni de deshidratarea și mahmureala este să asociezi consumul de alcool cu apă. Astfel, după o băutură alcoolică este bine să bei un pahar mare cu apă. Totodată, pentru a reduce viteza de absorbție, diluează alcoolul cu câteva cuburi de gheață.

5. Evită băuturile cu conținut crescut de alcool. Alege vinul în locul spirtoaselor. De asemenea, evită băuturile gazoase, deoarece accelerează absorbția alcoolului.

6. Odihnește-te. Pentru că alcoolul afectează organismul, somnul îi oferă șansa de recuperare. În timpul somnului, corpul poate repara țesuturile, consolida memoria și susține funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, somnul contribuie la îmbunătățirea stării de spirit.

7. Bea suc de portocale. Vitamina C din portocale este un antioxidant puternic, adică combate stresul oxidativ cauzat de consumul de alcool și ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

8. Optează pentru băuturi sportive. Pe lângă efectul hidratant, aceste băuturi ajută la îmbunătățirea performanței fizice, deoarece conțin electroliți, carbohidrați și minerale.

9. Ieși la plimbare. Mișcarea accelerează metabolismul și ajută organismul să elimine alcoolul mai repede din sânge.

10. Consumă ceai de ghimbir - Acest remediu ajută la combaterea mahmurelii, tratează greața și senzația de amețeală. Pentru prepararea ceaiului, adaugă 1 bucată (3cm) de ghimbir proaspă la 2 căni cu apă.

Vazi şi: Ce relaţie ai cu alcoolul? Află din acest test!