Iată care sunt semnele de colesterol ridicat vizibile pe corpul tău

image

Prezența acestor semne ar putea însemna că ai un risc mai mare pentru probleme medicale grave, cum ar fi boli de inimă și accident vascular cerebral.

În stadiile sale incipiente, prezența unui colesterol ridicat nu este întotdeauna ceva de care să te îngrijorezi foarte mult, dar în timp se poate acumula în artere cauzând probleme. Prin urmare, este un factor de risc major pentru atacuri de cord, accident vascular cerebral și boli de inimă, dar mulți oameni nu își vor da seama că au colesterolul ridicat decât dacă sunt testați. Cu toate acestea, există câteva semne de avertizare care pot apărea pe corp.

1 colesterol concept shutterstock 216611539 jpg jpeg

Colesterolul ridicat poate lasa semne și pe suprafața corpului. Foto: Shutterstock

Un expert ne-a împărtășit câteva astfel de semne de urmărit. Doctor Khalid Zalmay, a spus: „Auzim multe despre pericolele colesterolului ridicat, dar dacă nu faci ai deja un test de sânge, nu are simptome care să te alerteze, dar nu este în întregime adevărat pentru că pielea ta poate să-ți arate semne că ai colesterolul ridicat.”

Proeminențe galbene jurul pleoapelor

Cunoscut din punct de vedere medical sub numele de xantelasmă, ar putea fi un semn cheie al hipercolesterolemiei. Dr. Khalid a explicat: „Acest lucru se întâmplă atunci când corpul tău colectează și depozitează colesterolul suplimentar în jurul ochilor. S-ar putea să observați excrescențe gălbui ușor ridicate în jurul ochilor și aceste depozite nu sunt în general dăunătoare, dureroase, nu dau mâncărimi, dar ar putea indica un nivel ridicat de colesterol necontrolat, diabet sau alte probleme de sănătate.”

Bubițe galbene, roșiatice cu aspect cerat

De asemenea, dacă observi umflături „gălbui-roșiatice” pe corp, ar putea indica semne ale unei boli metabolice subiacente.

„Una dintre principalele cauze ale acestei erupții este nivelul ridicat de triglyceride (trigliceridele sunt legate de colesterolul nostru)”, a spus dr. Khalid.

Aceste mici umflături cerate ca niște coșuri se pot întâmpla aproape oriunde, așa că ar putea fi vizibile pe picioarele tale, pe mâini, pe brațe, și chiar și pe șezut.”

Cunoscute sub numele de xantomatoză, aceste umflături nu sunt contagioase.

Arc corneean

Prezența arcului corneean este o problemă și denumește numele unui inel alb, gri care se poate forma în jurul corneei din ochi.

Dr. Khalid a continuat: „Arcul corneean ar putea fi asociat cu un nivel ridicat de grăsime în sânge. De asemenea, poate fi asociat cu alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială și ateroscleroza.

Nu cauzează în mod normal probleme vizuale, așa că în mod normal nu îți afectează vederea și, în general, nici nu dispare de la sine și este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 80 de ani”, a spus el.

Umflături în zona genunchilor, degetelor și coatelor

„Aceste semne fizice apar atunci când colesterolul suplimentar se acumulează în diferite părți ale corpului nostru”, a spus dr. Khalid.

Este cel mai frecvent simptom la persoanele cu hipercolesterolemie familială, ceea ce înseamnă că au moștenit niveluri ridicate de colesterol, spre deosebire de dezvoltarea acestuia prin obiceiurile de viață. Aproximativ una din 250 de persoane au hipercolesterolemie familială.

Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ești îngrijorat de nivelul de colesterol, ar trebui să discuți cu medicul tău de familie.

Sursa: Express