Ce înseamnă, de fapt, o persoană toxică? Psihologul explică

image

Auzim adesea sau chiar noi folosim cuvintele persoană toxică. Dar ştim cu adevărat ce înseamnă? Mădălina Lincă, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a spus mai multe despre acest subiect!

Şi părinţii pot fi persoanele toxice din viaţa noastră

Cineva poate avea o relație toxică/nesănătoasă cu un partener, prieten, coleg, șef sau chiar cu un părinte. Termenul de persoană toxică este la modă în ultima vreme și, prin urmare, supralicitat, devenind o etichetă pentru orice persoană cu care ești într-o relație care nu merge bine.

O persoană toxică nu este doar o persoană care îți face rău în interacțiunea cu ea, ci care are potențialul de a deveni abuzivă. O putem caracteriza ca fiind lipsită de empatie, cineva care demonstrează o lipsă de îngrijorare pentru celălalt, o receptivitate emoțională foarte scăzută. Lipsa empatiei poate duce la comportamente insensibile și la neînțelegerea nevoilor și așteptărilor celorlalți.

Neținând seama de nevoile tale, o astfel de persoană îți cere, iar tu te simți împins să faci lucruri pe care în mod normal nu le-ai face. Sentimentul persistent că totul i se cuvine este un semn că ai de-a face cu o persoană potențial toxică. Din afară se poate vedea mai limpede felul în care îi privilegiezi interesele și pui pe locul al doilea propriile tale plăceri. În timp, vei ajunge să uiți că poți să nu fii de acord cu orice îți propune, să te gândești și la ce vrei tu.

Gelozia excesivă, suspiciunile nejustificate și nevoia de control permanent te vor ține la distanță de oameni și te vor îndepărta, în cele din urmă, de cei mai mulți prieteni. În același timp, căutarea permanentă a validării și a admirației din partea celorlalți îi poate face să intre în competiție cu tine pentru a obține atenția sau pentru a-și dovedi superioritatea.

Cineva care are o astfel de personalitate are tendința să îi critice constant pe cei din jur, fie că sunt parteneri, prieteni, colaboratori sau subalterni, aruncând în mod direct sau indirect vina asupra lor atunci când lucrurile nu merg bine. Acest tip de critică exercitată constant îți va afecta încrederea și stima de sine, iar dacă te afli într-o relație profesională te vei simți demotivat.

Persoanele toxice pot manifesta un comportament pasiv agresiv sau provocator. Fiind foarte aroganți, nu se sfiesc să utilizeze adesea cuvinte care te fac să te simți rănit sau umilit în dialoguri simple și chiar și în momente în care te aștepți cel mai puțin să se întâmple, de exemplu, în clipe de relaxare în care există premise ca lucrurile să meargă bine. Uneori pot arăta și comportamente explozive imprevizibile, ca reacție de frustrare în fața unor obstacole minore, iar tu vei simți o anxietate permanentă.

Lipsa de răspuns după o discuție în contradictoriu sau răspunsurile întârziate în comunicare reprezintă un alt comportament nerezonabil și lipsit de respect care apare într-o relație toxică. Sunt persoane care nu răspund la mesaje chiar și vreme de câteva zile, ceea ce este greu de tolerat și te va face să te simți nesigur, plin de incertitudini, dând relației un caracter de nesiguranță.

O persoană toxică poate proiecta propriile sentimente și probleme asupra altora, acuzându-i pe ceilalți de intenții sau atitudini pe care, de fapt, le au ei înșiși. Acest fapt va induce în mintea ta un sentiment de vinovăție constant, nejustificat, și inexplicabil. Cel mai adesea va evita asumarea responsabilității pentru acțiunile și pentru consecințele comportamentelor sale asupra altora și va fi înclinată să arunce vina asupra celorlalți, de aceea nu te aștepta să se schimbe. Prin urmare, este important ca tu să te întrebi daca relația respectivă aduce valoare în viața ta și să faci un pas înapoi.

Stima de sine scăzută te poate face să ieși greu dintr-o relație nesănătoasă, de aceea, deseori este nevoie de o psihoterapie în care să se poată elabora toate aceste aspecte care te țin prizonier.

Vezi şi: Iată de ce unele persoane sunt geloase!