Iată de ce unele persoane sunt geloase!

image

Puţină gelozie nu strică, dar când este excesivă, are impact negativ. Foto: Shutterstock

Gelozia este însoţită de o sentimente și comportamente negative, care, în timp, duc la destrămarea unei relaţii.

Printre altele, gelozia poate duce la neîncredere, conflicte și chiar destrămarea cuplului. Deşi gelozia este un sentiment natural, atunci când nu este controlată, poate deveni toxică și poate distruge chiar și cea mai puternică legătură.

Gelozia este o manifestare a gândurilor și sentimentelor de nesiguranță și teamă, care provin dintr-o lipsă sau din prezumția că altcineva se descurcă mai bine decât tine. Din păcate, gelozia în cuplu are potențialul de a distruge legătura, pentru că atunci când unul dintre parteneri devine gelos, încrederea, comunicarea și respectul reciproc pot avea de suferit.

Teama de a pierde ceva, cauză a geloziei

Gelozia poate fi indusă de o multitudine de circumstanțe, inclusiv nesiguranță, traume anterioare, ciocniri de personalitate sau de stil de viață. Iar formele prin care gelozia se poate manifesta în relații pot fi variate: posesivă, dominatoare sau chiar abuzivă. Acest lucru poate crea un mediu toxic și nesănătos pentru cupluri, ducând la angoasă emoțională și la fragilizarea relației.

În plus, gelozia în relații poate indica probleme mai grave, cum ar fi lipsa de comunicare sau dezacorduri nerezolvate. Psihologii spun că gelozia apare din teama de a pierde ceva. În contextul unei relații, această îngrijorare se manifestă frecvent ca o teamă de a pierde dragostea sau devotamentul partenerului. Dar, este o emoție dăunătoare bazată pe gânduri și presupuneri negative. Când o persoană este geloasă, poate începe să se îndoiască de fidelitatea partenerului său, chiar dacă nu există dovezi pentru acest lucru.

În plus, partenerul gelos poate deveni dominator, posesiv și chiar agresiv. Acest lucru poate provoca sentimente de singurătate, îngrijorare și disperare la celălalt partener.  Există diferite niveluri de gelozie, dar când devine o sursă majoră de conflict și tristețe, când devine excesivă sau incontrolabilă, poate distruge relația.

Semnalează lipsa de încredere

Gelozia provoacă pierderea încrederii, comunicarea ineficientă și destrămarea conexiunii emoționale dintre parteneri. Controlul comportamentului, distanța emoțională și nesiguranţa sunt doar câteva modului prin care gelozia distruge relațiile, ducând, în cele din urmă, la ruptură.

Relaţia devine toxică

Gelozia în relații poate fi însoţită de comportament dominant, mai ales când bărbatul este cel gelos. De asemenea, poate duce la alienarea emoțională. Victima este monitorizată îndeaproape și acest lucru devine în curând toxic dacă este lăsat necontrolat.

Prin distrugerea încrederii și provocarea unui sentiment de nesiguranță victimei, gelozia schimbă atmosfera relației. De aceea, la un moment dat, victima va realiza că a sta departe de persoana geloasă, atât emoțional cât și fizic, poate fi singura cale de ieșire.

Cum poate fi depăşită

Gelozia trebuie abordată imediat după ce este identificată. Este un motiv în plus pentru distanțare și concentrarea pe elementele bune ale relației și exprimarea aprecierii pentru partener. În cele din urmă, este nevoie de consiliere de cuplu, dacă partenerii nu reușesc să facă față singuri acestei etape. Terapia poate fi o strategie eficientă, dar presupune un proces care necesită timp și efort.

Deși este greu de suportat atunci când devine excesivă, gelozia poate să nu fie un motiv suficient pentru a pune capăt unei relații și multe cupluri reușesc să ajungă la rădăcina ei, să o controleze și să găsească o soluție.

Vezi şi: Ce se poate întâmpla în corpul tău atunci când încetezi să mai faci sex