Te roade invidia? Iată ce să faci!

image

Unul dintre sentimentele negative care ne pot măcina este invidia. Încearcă să scapi de ea şi vei avea de câştigat!

Faptul că unii oameni sunt invidioși ne poate revolta, dar mai important este să ne punem întrebarea, „ ce îi frământă pe acești oameni în raport cu alte persoane?”.

Potrivit psihologului, psihoterapeut Lorena Diaconescu, invidia presupune o emoție negativă și, de cele mai multe ori, sentimentul de inferioritate este cel care conduce la invidie.

„Uneori oamenii se simt nedreptățiți în raport cu alții, considera că alte persoane se bucură de anumite privilegii, iar toate acestea generează resentimente, neputință, furie, ostilitate.

Că orice altă emoție negativă și aceasta produce o serie de efecte nedorite cum ar fi scăderea stimei de sine, abaterea de la drumul ce conduce spre obiectivele personale, manifestări comportamentale de revoltă, care pot afecta relațiile cu ceilalți etc. Dacă privim această lungă listă de efecte negative ale propriilor emoții, ajungem negreșit la concluzia că invidia este un factor autosabotor și că ne incomodează atât în manifestarea bucuriei de fiecare zi, cât și în realizarea planurilor personale”, explică psihologul psihoterapeut Lorena Diaconescu.

Găsește inspirație în persoana pe care ești invidios!

Atunci când ni se pare că simțim invidie ar trebui să știm că emoția pe care o simțim produce efecte împotrivă noastră așadar tebuie să producem o schimbare conștienta: recadrarea situației.

„Analizând realizările unei persoane și parcursul ei până la rezultat vom înțelege că drumul pe care aceasta l-a urmat fie este accesibil și am putea urma exemplul acestei persoane, fie nu ni se potrivește din diferite considerente însă putem să ne inspiram din anumite acțiuni ale persoanei respective”, eplică psihoterapeuta Lorena Diaconescu.

Astfel, în loc de a analiza dacă este sau nu corectă situația, dacă persoana merită sau nu sau orice astfel de judecați care generează emoții negative de revoltă și invidie, ar trebui să analizăm ce anume din ceea ce ne stă în putere ar trebui făcut pentru a simți o mare satisfacție.

Vezi şi: Cele mai toxice perechi din zodiac

Indivia este o povară

Să trăiești sentimentul de invidie este o povară, iar potrivit psiholoagei Lorena Diaconescu ar trebui înțeles faptul că această emoție produce scăderea gradului de satisfacție personală și calitatea vieții.

„Așadar, dacă ne confruntăm cu invidia, este necesar să ne punem întrebările potrivite: Ce pot învață din acest exemplu? În ce mod mă inspira? Ce aș putea face diferit și potrivit mie pentru a trai o satisfacție reală?

Igiena propriilor emoții este importantă, iar pentru echilibrul nostru psiho-emoțional, noi trebuie să acționăm primii.”, explică psiholoaga.

Sentiment care te împiedică să evoluezi

Unele studii au descoperit că efectul negativ al invidiei are impact social, și trece dincolo de a fi o problemă personală. Mai exact, s-a descoperit că sentimentele de gelozie și invidie ne împiedică să-i ajutăm pe alții. De fapt, sentimentul de invidie ne-ar putea determina să luăm decizii care pot face rău celor din jurul nostru. Există chiar studii care arată în mod clar faptul că o persoană invidioasă nu va ajuta pe celălalt dacă îl invidiază.

Acest lucru afectează încă o dată, indirect și capacitatea celui care invidiază, de a fi fericiți, deoarece s-a descoperit că răspândirea fericirii crește de fapt și propria fericire.

Ce spune psihologul

Lorena Diaconescu, psiholog psihoterapeut  

Invidia apare încă din copilărie atunci când adulții fac comparații și critică, iar copilul se simte neputincios, se simte lipsit de valoare și frustrat. Chiar dacă intenția părinților sau profesorilor este pozitivă, crezând că îl ambiționează pe copil, acesta se simte neînțeles și începe să experimenteze sentimentul de inferioritate și inadecvare în raport cu alți copii, apariția invidiei fiind unul dintre pericolele care stau în spatele comparațiilor pe care adulții le fac între copii.

Mai târziu, adolecenți fiind, mediul virtual le oferă o nouă serie de dezamăgiri și invalidări, iar invidia ajunge să fie un sentiment trăit ca oarecare altul.