Iată cum arată melanomul, cel mai agresiv cancer de piele! Poate fi confundat cu o aluniţă
Apariţia unor semne sau aluniţe suspecte pe piele trebuie să ne determine să mergem la o consultaţie la medicul dermatolog. În cazul melanomului, considerat cea mai agresivă formă de cancer de piele, vizita la specialist poate fi întârziată din cauză că leziunea este confundată cu o aluniţă.
Melanomul malign se dezvoltă din melanocite, celulele care produc pigmentul care colorează pielea. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate și conturul asimetric. Poate apărea oriunde pe piele, după care tumora se poate răspândi repede către organele interne, pe cale limfatică, punând viaţa în pericol. Dacă este diagnosticat la timp, melanomul malign se tratează cu succes. Medicul investighează aluniţa cu dermatoscopul, care permite mărirea imaginii de până la 20 de ori. Cu ajutorul dermatoscopului, instrument asemănător unei lupe şi prevăzut cu o sursă de lumină, medicul observă dacă există suspiciuni de malignitate, caz în care recomandă investigaţii suplimentare (biopsie).
“Leziunile suspecte sunt, de obicei, diferite de restul leziunilor de pe piele. Mai exact, în aceaiaşi leziune sunt mai mult de 3 culori: maro, negru, roșu, alb, gri etc. De asemenea, o leziune pe care o știam de multă vreme începe să își schimbe culoarea sau să crească numai într-o parte a ei, lucru care face notă discordantă cu restul formaţiunii. Un alt motiv de îngrijorarea este dat de o sângerare spontană a unei leziuni, fără să fi fost precedată de un traumatism, sau o leziune care nu se vindecă după 6 - 8 săptămâni.
Când sesizați una dintre modificările descrise, este recomandat că să vă vadă un medic dermatolog. O dată pe lună este recomandat să faceți un autocontrol al aluniţelor, că să le puteți localiza, să vă familializaţi cu pielea și să puteți decela ușor modificările care apar. Este recomandat controlul dermatologic anual”, recomandă dr. Luminița Geambașu, medic dermatolog.
ABCDE-ul aluniţelor
A-Asimetrie
O aluniţă normală este, în general, rotundă şi simetrică. Asimetria unei aluniţe este semn că trebuie să fie monitorizată.
B-(Borders)-Margini
La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate.
C-Culoare
Aluniţele ar trebui să aibă o culoare uniformă, maro deschis sau închis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea este diferită; pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, chiar albastru.
D-Diametru
Aluniţele normale au diametrul mai mic de 6 mm.
E-Evoluţie
Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic.