Iată ce trebuie să faci pentru a câştiga respectul celorlalţi!

Respectul înseamnă foarte mult pentru noi toţi, dar nu știm întotdeauna cum să-l obținem. Sunt câteva lucruri pe care le poţi face în această direcție.

image

Ne dorim respect în viața noastră personală și profesională. Dorim să fim apreciați pentru munca pe care o facem și să obținem o recunoaștere adecvată pentru contribuțiile noastre. Unele gesturi sau acţiuni te pot duce în punctul în care să te bucuri de respectul celor cu care interacționezi.

Cere-ţi scuze când este cazul

Este bine să-ţi ceri scuze când greşeşti, inclusiv atunci când eşti şeful unei echipe. Liderii puternici, care răspund pentru acțiunile echipei și pentru ale lor, ştiu să îşi asume întreaga responsabilitate pentru greșeli. Ei sunt respectați tocmai pentru că fac acest lucru.

Dar nu-ți cere scuze pentru lucruri asupra cărora nu ai control, în afara autorității tale, sau pentru cele care te fac ceea ce ești.

Vezi şi: În ce situaţii NU trebuie să îţi ceri scuze

Propune soluţii

Atunci când aduci în discuţie o problemă sau o greşeală, este bine să propui şi ce ar putea fi făcut pentru ca lucrurile să fie îndreptate sau reparate. Oamenii îi respectă pe cei care găsesc soluții, mai mult decât pe cei care se plâng. Deci, demonstrează capacitatea de a fi un gânditor strategic și de a veni cu rezolvări. Chiar şi în cazul în care cei din jur nu acceptă pe deplin propunerea ta, te vor respecta pentru că oferit o variantă.

Cum este bine să te porţi cu ceilalţi

Se spune că ar trebui să ne purtăm cu ceilalţi aşa cum am vrea să fim noi trataţi. Totuşi, o abordare mai potrivită este să îi tratezi pe ceilalți așa cum doresc ei să fie tratați. Fii atent la ceea ce au nevoie și vezi de ceea ce le pasă, în măsura în care este posibil.  

 Păstrează-ţi calmul

În situaţiile tensionate, păstrează-ţi calmul şi menţine o atitudine relaxată. Gândeşte-te mereu înainte de a reacţiona la o situaţie negativă. În timpul certurilor, menține-ți cumpătul pentru a preveni escaladarea, iar dacă cineva își ridică vocea la tine, răspunde calm. Nu evita însă conflictul, pentru că poţi trimite mesajul că nevoile tale sunt inferioare.

Vezi şi: Te enervezi des? Ai putea suferi de una dintre aceste boli!

Ţine-te de cuvânt

Când te implici într-o acţiune, ţine-te de promisiuni. Nu promite ceva ce ştii că nu poţi face. Faptul că eşti văzut ca un om pe care ceilalţi se pot baza te poate face un om respectat, la fel ca şi demonstrarea încrederii în propria persoană.

 Nu întârzia

Atunci când întârzii, indiferent dacă este vorba despre o întâlnire sau un termen-limită, oamenii te pot considera neserios. Aşadar, străduieşte-te să fii mereu punctual, pentru că astfel vei tramsmite mesajul că preţuieşti timpul celorlalţi, iar acest lucru te face respectat.

Alte sfaturi de care să ţii cont

- Ca să inspiri respect, este bine să arăţi să te respecţi pe tine însuţi.

- Nu încerca să mulţumeşti pe toată lumea.

- Renunță la modul de gândire care spune că doar oamenii slabi au nevoie de ceilalţi. Când ceri ajutor, de fapt, îți arăți puterea. 

- În fiecare zi, fii mai bun decât ai fost ieri.

- Arată bunătate faţă de cei din jur.

- Învaţă să îi asculţi pe ceilalţi şi nu încerca să fii în centrul atenţiei.   

- Renunţă la obiceiul de a te mai plânge, de a te victimiza, de a fi critic sau negativist. Oamenii caută compania celor cu o atitudine pozitivă asupra vieţii.