Sindromul impostorului, afecţiunea oamenilor de succes

1 2 jpg jpeg

Cei care suferă de acest sindrom sunt oameni care au rezultate foarte bune, care au ajuns în poziţii importante într-un domeniu sau altul.

Termenul fost folosit pentru prima dată în 1978

Termenul a fost folosit pentru prima dată de doi psihologi Pauline Clance şi Suzanne Imes, într-o lucrare din 1978, intitulată „The Imposter Phenomenon In High Achieving Women“.

Ei au descris acest sindrom ca un sentiment de teamă, oamenii cred că nu sunt destul de inteligenţi, capabili sau creativi în ciuda dovezilor care arată contrariul.

În timp ce aceşti oameni sunt foarte motivaţi pentru a realiza ceva, în acelaşi timp se tem că vor fi deconsideraţi, că de fapt ei nu sunt atât de inteligenţi. Ei cred că i-au păcălit pe cei care cred despre ei că sunt inteligenţi.

Semnele sindromului impostorului

Cei afectaţi simt că nu merită succesul pe care l-au dobândit, că realizarile lor sunt rezultatul norocului sau pentru că s-au aflat la locul potrivit în momentul potrivit. Sunt persoane care nu îşi reucunosc succesul şi cred despre ele că sunt impostori care până la urmă vor fi desconspiraţi.

Cei care suferă de acest sindrom vor cere cu greu o mărire de salariu, pentru că nu se consideră demni de asta. Sau pot refuza oferte mai bune de serviciu, tot pentru că au impresia că nu vor face faţă.

Ce poţi face

Dacă te recunoşti în această categorie de persoane, află că este important să iei măsuri, pentru că astfel îţi vei schimba viaţa în bine.

Pune pe o hârtie toate realizările tale de la serviciu, căci astfel vei învăţa să te apreciezi. Aminteşte-ţi de toate realizările tale, de la cele din liceu, până la cele mai recente.

Învaţă să te apreciezi mai mult, să nu mai spui că rezulattele succesului tău sunt o întâmplare a hazardului.