Semne care arată că ai putea fi paranoic

1 paranoia jpg jpeg

Avem cu toţii momente în viaţă în care ni se pare că am luat-o razna, când lucrurile parcă nu mai sunt la fel ca până atunci şi ne facem tot felul de idei cu privire la anumite persoane sau situaţii. Dar unde tragem linia, când mergem prea departe cu imaginaţia şi ce e de făcut când totul se petrece doar în mintea noastră?

Paranoia reprezintă un delir în care apar persecuţia, suspiciunea şi lipsa de încredere. Cei care suferă de asemenea tulburare psihică se simt atacaţi constant şi îşi dau o importanţă mai mare decât ar fi cazul. Cauza apariţiei paranoiei nu este cunoscută, însă se ştie că este un simptom pentru mai multe afecţiuni mintale, precum schizofrenia paranoidă sau chiar tulburările de pesonalitate. În ce constă mai exact paranoia? În nişte idei delirante că cineva îţi vrea răul, că anumite persoane, organizaţii sau forţe te urmăresc sau au motive ascunse şi fac tot ce pot pentru a acţiona împotriva ta. Aceste gânduri vin la pachet cu autoizolarea, neîncrederea, ostilitatea faţă de cei din jur. Când asemenea sentimente îşi fac apariţia, e necesară intervenţia unui psihiatru pentru a pune un diagnostic corect şi-a propune tratamentul optim. Din păcate, paranoicul e greu de tratat pentru simplul motiv că va percepe în mod negativ implicarea medicului, va fi suspicios cu privire la tratament şi nici măcar nu va recunoaşte că e ceva în neregulă cu el.

Profilul paranoicului

Paranoia poate lua multe forme, însă cele mai obişnuite au de-a face exagerarea rolului pe care şi-l dă o persoană afectată de acestă boală psihică. Paranoicul va crede întotdeauna că are un rol special în lume şi că nimeni nu recunoaşte acest lucru şi nu se comportă în concordanţă. De asemenea, cei afectaţi de asemenea delir sunt de părere că există mesaje secrete transmise prin mijloacele publice de comunicare, cum ar fi internetul, mass-media sau e-mailul, şi, drept urmare, trebuie să fie tot timpul atenţi la „atacurile” la care sunt supuşi. Paranoicul consideră că persoanele din jurul lui se uită într-un anumit fel la el, le vorbesc pe un anumit ton, lucruri care, de fapt, n-au nimic de-a face cu realitatea. Totul e numai în mintea şi imaginaţia lor. Paranoicul va pune sub semnul întrebării orice vorbe sau acţiuni din partea străinilor sau chiar şi a celor pe care-i cunosc şi-i îndrăgesc. Pur şi simplu, nu se pot abţine să nu caute motive ascunse şi tot felul de planuri diabolice îndreptate împotriva lor.

Când e normală paranoia

Sentimentele paranoice sunt normale într-o anumită măsură şi numai în anumite situaţii excepţionale. De pildă, atunci când mergem singuri pe stradă seara, parcă avem impresia că cineva ne urmăreşte, că e cineva după colţ. Sau, dacă suntem foarte stresaţi sau nedormiţi, mintea ne poate face feste, ne vin tot felul de idei pe care, în mod obişnuit, nu le-am avea. Totuşi, asta se întâmplă în condiţii extreme, când creierul nu funcţionează la capacitatea obişnuită. Nu e cazul să ne facem griji în aceste situaţii, pentru că ideile paranoice vor dispărea imediat ce situaţia în care ne aflăm se va schimba.

În ce constă tratamentul

Paranoia poate apărea la cei care suferă din cauza depresiei sau a tulburării bipolare, dar cel mai adesea e asociată cu afecţiunile psihotice, precum schizofrenia, sau cu tulburările de personalitate şi consumul de alcool şi droguri. Cu cât e cineva mai intoxicat, cu atât va considera mai mult că întreaga lume e împotriva sa. Fiind un simptom serios de boală mentală, e necesară intenvenţia unui medic. Medicamentele şi terapia sunt foarte eficiente în cazul paranoiei cauzate de tulburarea bipolară, depresie sau psihoză, dar numai medicul specialist poate prescrie tratamentul potrivit. Trebuie apelat de urgenţă la ajutor specializat dacă persoana în cauză e un pericol pentru ea sau pentru altcineva.

INFO

La femei, naşterea, sarcina sau maternitatea pot declanşa apariţia unor probleme mentale. La cel mai mic semn că nu te mai simţi ca de obicei, vorbeşte cu o prietenă sau caută ajutor specializat.