Cum le afectează pe fete un tata absent? Părerea specialistului psiholog

Amândoi părinții au roluri importante în creșterea unui copil echilibrat. Dar în situația în care copiii nu au alături ambii părinți, sau modele care să compenseze, efectele asupra psihicului lor este negativ.

image

foto: Shutterstock

Psiholoaga psihoterapeută, Andreea Papp, scrie despre lipsa modelului patern asupra fetelor, având la bază chiar propria ei experiență de viață.

„Un tată absent din viață fiicei îi impacteaza destinul. Un tată care rămâne necunoscut pentru fiica îi afectează acesteia funcționarea fizică, socială și psihologică. Prin absența lui, fiica se simte neglijată emoțional”, scrie psihoterapeuta pe pagina ei de socializare.

„Știm cât de importantă este prezența iubitoare și grijulie a părinților în primii ani de viață. Dacă părinții sunt absenți, ce-i transmit copilului? Un tată își validează fetiță prin expresiile faciale și corporale, privind-o cu admirație și iubire și strângând-o în brațe. Așa îi asigura integritatea și un sine psihologic: Eu sunt! Privirea tatălui o va ajută să se simtă valoroasă, importantă, demnă”, scrie în mesajul ăentru comunitatea ei, psihoterapeuta.

Consecințele lipsei tatălui pot merge până la tulburări care necesită tratamente psihiatrice și ani de psihoterapie, precum depresia și anxietatea.

„Dacă o fată nu e sigură de cine este, asta se întâmplă deoarece tatăl nu a făcut-o să se simtă importantă, în consecință față va experimenta anxietatea.Ce concluzii trage ea din abenta tatălui? Nu sunt suficient de bună, valoroasă, importantă. Nu sunt demnă de iubirea nimănui. Sunt condamnată să retrăiesc absența", explică psihologul psihoterapeut Andreea Papp atrăgând atenția asupra nevoii fetelor de a primi afecțiune din partea ambiilor părinți. 

Citește și Ce trebuie să știi despre mindfulness pentru adolescenți?