Dr. Mihail Pautov: 10 remedii pentru anxietate

Medicul Mihail Pautov, foarte activ şi în mediul online, ne-a obişnuit cu sfaturile sale legate de menţinerea unui stil de viaţă sănătos. Într-una dintre postările sale recente, medicul vorbeşte despre modurile în care poate fi combătută anxietatea.

Pautov jpg

Aceste remedii Exista, in masura in care putem gasi una dintre cauzele de mai jos care pot duce la anxietate. Incearca-le inainte de a lua anxiolitice, sau, poate, pentru a scapa de anxiolitice.

Cum sa scapi / sa reduci anxietatea - cautand una dintre posibilele cauze:

1. Glicemie scazuta ⇒ hipoglicemia - cand ai putin zahar in sange - poate duce la anxietate; asta patesc mereu cand mananc ceva intens procesat cu multi carbohidrati simpli - glicemia imi creste apoi scade mult - la nivele mici ale glicemiei apare surescitarea, nervozitatea si anxietatea; tine-ti glicemiile sub control prin ceea ce mananci.

2. Anemia - daca ai Hb mica - e bine sa o corectezi - pentru asta e bine sa faci o analiza simpla - hemoleucograma - care sa fie interpretata de un medic- si daca esti anemic, corecteaza acea anemie - astfel, posibil, iti vei corecta si anxietatile.

3. Fier - carenta de fier este cea mai frecventa cauza a anemiei - o vezi pe analize si o corectezi, fie prin stil de viata, fie prin suplimente medicale, sau prin ambele; Carenta de fier se poate vedea si ea pe analize simple, cum este hemoleucograma, prin numarul de eritrocite, dimensiunea lor, hematocric ( totalitatea de celule din sange ca si procent) si concentratia de Hb ( cata Hb cara dupa el un eritrocit)

4. Hipotiroidism - adica putini hormoni tiroidieni - una din cele mai frecvente si subdiagnosticate patologii endocrine - cauza a anxietatii cronice; Analize de sange - TSH mare, T3 T4 mici si consult la endocrinolog cu substitutie de hormoni tiroidieni; ( e pacat sa iei anxiolitice pentru un hipotiroidism nediagnosticat, cand poti corecta hipotiroidismul si renunta la anxiolotice)

5. Redu mancarea procesata - daca e la punga si are mult zahar, conservanti si coloranti - nu e bun - fa-ti pahet de acasa cu fructe si legume si mananca mancare integrala - asa cum creste ea - cu cat mai putina procesare;

6. Scoate selectiv din alimentatie : coloranti , gluten , indulcitor artificial cum e aspartame - acestia pot interactiona negativ cu microbiomul tau - iar asta poate fi o cauza a anxietatii;

7. Nu manca timp de o luna: paine, faina alba, zahar, siropuri, prajituri, orez si cartofi, covrigi; zaharul in exces ii poate face rau creierului tau, te poate duce in acele hipoglicemii de care am vorbit mai sus si poate interactiona negativ metabolic, direct in creier.

8. Renunta complet la gluten pentru o luna - glutenul contine exorfine - substante care actioneaza ca niste hormoni atunci cand sunt absorbiti, din greseala, de intestinele tale.

9. Mediteaza, roaga-te, fa exercitii de respiratie REGULAT - nu au efecte adverse si te pot ajuta enorm; posibil ca fix de asta sa aiba nevoie creierul tau, iar beneficiile exista indiferent daca te rogi la ceva real sau nu ( intelegeti voi).

10. Exercitiu simplu de respiratie pe care sa l faci constant: 4-4-8 ( 4 secunde inspiri, 4 secunde tii respiratia, 8 secunde expiri).

In paralel, recomand cu caldura, pentru cei cu anxietati care dor, care te fac nefunctional, terapie si psihiatru care sa curme suferinta. Anxietatea poate avea, deseori, cauze psihologice, traume din copilarie, etc, iar cei doi de mai sus te pot ajuta cu ele.

Cele 10 reguli insa nu au efecte adverse negative si, probabil, ai prefera sa elimini orice cauza functionala a anxietatii inainte de a lua pastile ( bune si ele, dar cu efecte adverse)

Ai grija de tine si fa alegeri corecte!