Vergeturile pe sâni: de ce apar şi cum se pot trata
Dermatologul Asfa Akhtar, citat de Clinica Cleveland, spune că majoritatea vergeturilor apar ca parte a procesului de creștere și, adesea, se estompează cu timpul.
„Dacă vrei cu adevărat să scapi de ele, există opțiuni”, spune dr. Akhtar. „Tratamentele încep cu terapia topică și apoi trec la tratamente cu laser.”
Elasticitatea pielii este diferită de la o persoană la alta, dar cel mai des, vergeturile pe sân apar în adolescență și în sarcină. Foto: Shutterstock
Ce sunt vergeturile?
„Vergeturile de pe sâni sunt un răspuns fiziologic normal la întinderea pielii și apar în astfel de condiții la majoritatea oamenilor”, spune dr. Ahktar.
Vergeturile noi arată ca niște linii curbate sau dungi de culoare roz, roșu sau violet. Vergeturile mai vechi par mai deschise la culoare și se estompează cu timpul, dar este posibil să nu dispară niciodată complet.
De ce apar vergeturi pe sâni?
Vergeturile de pe sâni se dezvoltă din mai multe motive, iar aceste motive nu sunt aceleași pentru toată lumea.
„Dermul se află sub epidermă, care este stratul superior al pielii”, explică dr. Akhtar. „Dermul are un cadru de țesut conjunctiv care include colagen, elastină și fibrilină.” Vergeturile se pot dezvolta atunci când există modificări în acel țesut conjunctiv.
Aceste modificări ale pielii se pot întâmpla din mai multe motive.
Cremele aplicate pe pielea sânilor pot ajuta la tratarea vergeturilor Foto:Shutterstock
Modificări hormonale sunt unul dintre ele, iar modificările pielii în timpul pubertății sunt cel mai frecvent motiv pentru vergeturile de pe sâni.
„Ele se dezvoltă atunci când pielea se întinde rapid pe măsură ce sânii se dezvoltă”, spune dr. Akhtar. „De asemenea, vedem vergeturi ale sânilor la gravide, pe măsură ce sânii lor se măresc.”
Factorul genetic
„Unii oameni sunt doar predispuși genetic să dezvolte vergeturi, fără să aibă neapărat pielea supusă unor tensiuni mari”, spune dr. Akhtar.
Unele boli
Comorbiditățile sunt două sau mai multe afecțiuni medicale care apar împreună sau imediat după cealaltă.
„Unii oameni care dezvoltă vergeturi la sâni au și alte afecțiuni, cum ar fi obezitatea sau sindromul Cushing (care este o tulburare cauzată de prea mult cortizol, hormonul stresului),” spune dr. Akhtar.
Medicamente
Adulții pot dezvolta vergeturi la sâni din cauza tratamentului cu medicamente care le întinde brusc pielea. Aceste medicamente includ utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor sistemici.
Fluctuațiile de greutate
Fluctuația bruscă a greutății, inclusiv sarcina și crizele de creștere, pot provoca vergeturi, inclusiv la nivelul sânilor. Creșterea în greutate este asociată cu creșterea grăsimii și a țesutului conjunctiv, ceea ce determină creșterea dimensiunii sânilor și duce la dezvoltarea vergeturilor.
Pe de altă parte, pierderea în greutate poate scădea nivelul de colagen și elasticitatea pielii, ceea ce poate duce și la vergeturi.
Creșterea musculară
Creșterea rapidă a masei musculare, care se poate întâmpla la halterofili, este o altă cauză comună a vergeturilor.
La fel ca cicatricile, vergeturile își schimbă aspectul
Etapa 1: Când apar pentru prima dată, vergeturile sunt de la roșu până la violet. Sunt, de obicei leziuni foarte ușoare, în relief.
Etapa 2: Pe măsură ce timpul trece, vergeturile încep să se estompeze către o culoare mai deschisă.
Etapa 3: Pe măsură ce vergeturile îmbătrânesc, pot deveni albicioase și pot deveni ușor deprimate, adică adâncite ca niște riduri.
Cum să scapi de vergeturile de pe sâni
Tratamentele pentru vergeturi urmăresc creșterea nivelului de colagen și de hidratare a pielii. Dar dr. Akhtar spune că timpul este totul.
„Cu cât vezi mai devreme un dermatolog, când vergeturile sunt încă noi și de culoare violet sau roz, cu atât este mai ușor să le tratezi”, spune medicul. „Odată ce îmbătrânesc, nu este ușor să scapi de ei. Există unele tratamente, dar puține sunt eficiente.”
Femeile care alăptează sau sunt însărcinate trebuie să consulte mai întâi medicul înainte de a începe orice tratament pentru vergeturi.
Tratamente topice
Terapiile conservatoare au niveluri diferite de succes, spune dr. Akhtar. Dermatologii prescriu uneori un tratament pe bază de tretinoină. Tratamentele fără prescripție medicală implică și masajul pielii și includ:
· Unt de cacao.
· Ulei de cocos.
· Produse care conțin Centella Asiatica (cunoscută și sub numele de iarbă de tigru).
· Acid glicolic
· Creme pentru vergeturi care conțin extract de ceapă
· Vitamina C (acid ascorbic).
· Îndepărtarea cu laser
Potrivit medicului, tratamentele cu laser sunt adesea mai eficiente decât cele topice, dar sunt și mai scumpe.