Este normal ca sânii să aibă mărimi diferite?
Forma, textura, culoarea și caracteristicile sânilor unei femei sunt fi în mod natural unice și diferite de ale altcuiva. Cu toate acestea, chiar și cei doi sâni ai tăi pot arăta diferit.
Deci, ce este normal și când să ne îngrijorăm?
Este foarte frecvent
Potrivit publicației Times, a avea sâni asimetrici este incredibil de comun, potrivit experților în sănătate. De fapt, este mai frecvent ca femeile să aibă sâni de forme și dimensiuni diferite decât să aibă sâni simetrici.
Care este cauza?
Chiar dacă nu este un motiv de îngrijorare, există niște cauze care determină sânii tăi să arate ușor diferiți. Un factor este cel genetic, așa că dacă mama și bunicile tale ta au sâni asimetrici, s-ar putea să ai și tu la fel.
Forma și mărimea sâinilor variază pe durata vieții. Foto: Shutterstock.
Un alt motiv este greutatea ta. Sânii sunt parțial formați din grăsime împreună cu țesut conjunctiv și canale de lapte.
Așadar, atunci când te îngrași sau slăbești, acumularea sau pierderea de grăsime nu are loc uniform în corpul tău și acest lucru este valabil și pentru ambii sâni.
Pe durata sarcinii și alăptării, sânii tăi pot deveni neuniformi și pot crește și uneori deformați. Acest lucru se datorează faptului că se măresc glandele care produc lapte, iar alăptarea în sine poate deforma sânii.
Afecțiuni medicale mai puțin frecvente
Alte afecțiuni medicale sau scheletice mai puțin frecvente care duc la sâni cu aspect asimetric includ scolioza, o curbură a coloanei vertebrale sau deformări ale peretelui toracic. Cu toate acestea, acești factori sunt mai puțin comuni decât genetica și modificările de greutate.
Când ar trebui să-ți faci griji?
Chiar dacă sânii asimetrici sunt frecvent întâlniți, este important să acorzi atenție oricărei modificări și, dacă dezvolți brusc o nouă asimetrie, cum ar fi creșterea sau scăderea bruscă a volumului unui sân, atunci este cazul să investigezi.
Este mai ales un motiv de îngrijorare dacă modificarea mărimii sânilor vine cu alte simptome, cum ar fi retractia pielii, îngroșarea, gropițe sau o schimbare a culorii sânului. Este important să vă consultați imediat medicul, deoarece acestea ar putea fi asociate cu anumite tipuri de tumori.
Mărimea sânilor și cancerul de sân
Potrivit unui studiu din 2015, femeile ai căror sâni erau cu 20% diferiți ca mărime au avut un risc mai mare de cancer de sân.
Este important de remarcat faptul că legatura dintre asimetria sânilor și riscul de cancer de sân este în mare măsură înțeles greșit și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația aceasta.