Cum te ajută vitamina C?
Cunoscută şi sub numele de acid ascorbic, vitamina C este foarte importantă în organismul uman fiind implicată în metabolismul glucozei, colagenului, acidului folic şi în neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, facilitează absorbţia fierului pe durata digestiei, prevenind anemiile, scrie WebMd.
Tendoane elastice
O parte dintre efectele îmbătrânirii cum sunt, de exemplu, problemele de motricitate și aspectul îmbătrânit al al pielii pot fi întrâziate cu ajutorul vitaminei C. Acest lucru se explică în parte, prin efectul antioxidant cunoscut şi pe de altă parte, implicării acestei vitamin extraordinare în sitnteza colagenului.
Vitamina C este o vitamină antiaging. Foto. Shutterstock
Multe produse antiîmbătrânire au printre ingrediete această vitamină deoarece, fiind antioxidantă, conferă o rezistenţă crescută pielii şi previne deteriorările produse de agresiunile externe precum poluarea, împiedicând inflamaţiile.
Nevoia de vitamina C în sinteza coleganului, element prezent în ţesuturile întregului organism, nu doar în piele, o fac utilă în prevenirea îmbătrânirii globale. Organismul tinde să producă mai puţin colagen odată cu vârsta, iar calitatea fibrelor de colagen descreşte şi ea. De aceea, un aport normal de vitamina C asigură un proces firesc de siteză a colagenului fără de care elasticitatea pielii (care conţine această substanţă în proporţie de 70 la sută) şi, de asemenea, calitatea cartilajelor, tendoanelor şi a vaselor de sânge, scad dramatic.
De exemplu, articulațiile rigide, care suferă frecvent de „înţepeniri”, experiemtnate mai ales de vârstnici și flexibilitatea redusă a tendoanelor este o consecinţă a tulburărilor survenite în metaboilismul colagenului odată cu vârsta dar care pot fi întârziate printr-un aport corect de vitamina C.
Luptă cu fragilitatea capilară
Persoanele care au lipsă de vitamina C se învineţesc mai uşor atunci când se lovesc, sunt predispuse la deformări venoase şi au adesea capilarele “pânză de păianjen”, adică vizibile prin piele. Cu vitamina C se pot opri din evoluţie aceste probleme date de fragilitatea pereţilor vaselor. Dar şi calitatea sângelui, adică numărul de globule roşii care transportă oxigenul către ţesuturi este influenţată de aportul de vitamian C din organism fiindcă ea ajută la absorbţia fierului de alimente şi la înmulţirea globulelor roşii.
Convalescenţă mai scurtă
Totuşi, specialiştii avertizează asupra faptului că, deşi majoritatea persoanelor cred că vitamina C este eficientă în profilaxia unor infecţii respiratorii precum aceea cu virusul gripal, ea are doar rol de a scurta convalescenţa, singura profilaxie în aceste cazuri fiind vaccinarea, deoarece nu există dovezi care să susțină rolul profilactic al vitaminei C în privinţa infecţiilor virale şi nici dovezi că ar trata răcelile, singurele indicaţii fiind acelea în care există avitaminoze şi în perioadele de convalescenţă.