Vaccinul antigripal în pandemie: câtă nevoie avem de el? Medicul răspunde

1 vaccin jpg jpeg

În sezonul trecut, datorită măsurilor de protecţie contra răspândirii noului coronavirus, numărul cazurilor de gripă a fost mai mic în comparaţie cu alţi ani. Totuşi, gripa este o infecţie cu complicaţii redutabile pentru anumite persoane, iar asocierea cu COVID-19 poate creşte riscul de complicaţii şi de deces la categoriile vulnerabile. Vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni gripa.

În contextul pandemiei, gripa a intrat oarecum într-un con de umbră. În 2020-2021 a fost posibilă evitarea epidemiei de gripă, însă în acest sezon, cazurile de îmbolnăvire cu această infecţie ar putea fi mai virulente, conform unor specialişti. „Se poate spune că fiecare an care trece fără gripă riscă să agraveze momentul în care aceasta va reapărea”, este de părere prof. Bernard Rentier, virusolog şi biolog de la Universtatea dn Liège, citat de rtl.be. Reacţia sistemului nostru imunitar la o formă a virusului gripal pe care „nu o va cunoaşte deloc” ar putea fi, prin urmare, mai severă, iar simptomele gripei în caz de contaminare ar putea fi mai pronunţate (febră mare, dureri puternice, tuse prelungită, oboseală persistentă ). De aceea, vaccinarea antigripală este recomandată, în special, persoanelor care prezintă risc de complicaţii. Totodată, şi persoanele sănătoase se pot imuniza contra gripei, mai ales că o asociere între COVID-19 şi gripă ar putea avea efecte imprevizibile. Cercetările au arătat că gripa creşte riscul de apariţie a pneumoniei, a atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.

Care sunt persoanele vulnerabile

Categoriile cărora le este indicată în mod special vaccinarea antigripală sunt:

  • Cei cu vârsta de 65 de ani şi peste;
  • Persoanele cu boli cronice (diabet, afecţiuni cardiace, pulmonare) sau imuno-deprimate;
  • Femeile însărcinate;
  • Persoanele obeze;
  • Copiii mai mici de 5 ani;
  • Personalul medical şi cel instituţionalizat.

Se poate face în acelaşi timp cu vaccinul contra COVID-19

Vaccinul antigripal poate fi administrat în acelaşi timp cu serul anti-COVID-19, în braţe diferite, la medicul de familie, afirmă dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul a declarat la Digi24 că vaccinul anti-COVID-19 nu protejează împotriva gripei şi că serul antigripal este necesar, în continuare, persoanelor vulnerabile: „Răspunsul imun nu este unul încrucişat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează faţă de o infecţie gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanţarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut şi la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenţie, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola şi gripa sezonieră”.

Vaccinarea reduce riscul de îmbolnăvire

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale. Infecţia se transmite pe calea aerului (strănut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secreţiile respiratorii ale bolnavului. Gripa se instalează brusc, cu manifestări precum: dureri musculare, febră, dureri de gât, oboseală, cefalee, inflamaţia căilor respiratorii şi a mucoasei nazale. Poţi reduce riscul de a face gripă acordând o atenţie importantă spălării frecvente a mâinilor cu apă şi săpun. Cea mai bună modalitate de prevenţie este vaccinarea antigripală, care previne complicaţiile posibile şi chiar riscul de deces, la categoriile vulnerabile, în cazul cărora o pneumomie apărută pe fondul infecţiei gripale ar putea fi fatală. În medie, vaccinarea antigripală previne în jur de 60% din infecţii în cazul adulţilor sănătoşi, cu vârsta între 18 şi 64 de ani.

Vaccinurile pentru gripa sezonieră disponbile sunt: cel tetravalent cu virus inactivat, injectabil, indicat pentru toate categoriile de vârstă, începând de la 6 luni, şi cel tetravalent cu virus viu atenuat, cu administrare intranazală, utilizabil pentru categoria 2 – 18 ani.

3 motive să te vaccinezi antigripal

  • Protejezi categorile vulnerabile (bătrâni şi bolnavi cu boli severe)
  • Îţi reduci riscul de a face complicaţii în cazul în care contractezi gripa şi COVID-19
  • Vaccinarea antigripală poate scădea probabilitatea de blocare a serviciilor medicale şi a celor de asistenţă pentru vârstnici.

SFATUL SPECIALISTULUI

Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase, Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş”, Bucureşti

Vaccinarea antigripală este necesară şi în contextul pandemiei COVID-19, gripa evoluând independent de pandemie. Chiar dacă numărul de cazuri de gripă a fost mai mic anul trecut, s-ar putea să fie mai mare în acest sezon. Este încă prea devreme pentru a putea estima evoluţia gripei în acest sezon (de către structurile internaţionale şi naţionale care se ocupă de supravegherea gripei).

Vaccinarea antigripală este indicată, în primul rând, persoanelor vulnerabile (persoane în vârstă, boli cronice etc.), identic cu cele din COVID-19.

Organismul uman este supus la 2 agresiuni virale, concomitent sau succesiv, cu efecte care se pot însuma. Un motiv în plus ca persoanele vulnerabile să se vaccineze atât împotriva gripei, cât şi împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Răceală, gripă sau COVID-19: cum le deosebeşti?