Vaccinul antigripal în pandemie: câtă nevoie avem de el? Medicul răspunde

1 vaccin jpg jpeg

├Än sezonul trecut, datorit─â m─âsurilor de protec┼úie contra r─âsp├óndirii noului coronavirus, num─ârul cazurilor de grip─â a fost mai mic ├«n compara┼úie cu al┼úi ani. Totu┼či, gripa este o infec┼úie cu complica┼úii redutabile pentru anumite persoane, iar asocierea cu COVID-19 poate cre┼čte riscul de complica┼úii ┼či de deces la categoriile vulnerabile. Vaccinarea este cea mai bun─â metod─â de a preveni gripa.

├Än contextul pandemiei, gripa a intrat oarecum ├«ntr-un con de umbr─â. ├Än 2020-2021 a fost posibil─â evitarea epidemiei de grip─â, ├«ns─â ├«n acest sezon, cazurile de ├«mboln─âvire cu aceast─â infec┼úie ar putea fi mai virulente, conform unor speciali┼čti. ÔÇ×Se poate spune c─â fiecare an care trece f─âr─â grip─â risc─â s─â agraveze momentul ├«n care aceasta va reap─âreaÔÇŁ, este de p─ârere prof. Bernard Rentier, virusolog ┼či biolog de la Universtatea dn Li├Ęge, citat de rtl.be. Reac┼úia sistemului nostru imunitar la o form─â a virusului gripal pe care ÔÇ×nu o va cunoa┼čte delocÔÇŁ ar putea fi, prin urmare, mai sever─â, iar simptomele gripei ├«n caz de contaminare ar putea fi mai pronun┼úate (febr─â mare, dureri puternice, tuse prelungit─â, oboseal─â persistent─â ). De aceea, vaccinarea antigripal─â este recomandat─â, ├«n special, persoanelor care prezint─â risc de complica┼úii. Totodat─â, ┼či persoanele s─ân─âtoase se pot imuniza contra gripei, mai ales c─â o asociere ├«ntre COVID-19 ┼či grip─â ar putea avea efecte imprevizibile. Cercet─ârile au ar─âtat c─â gripa cre┼čte riscul de apari┼úie a pneumoniei, a atacului de cord ┼či a accidentului vascular cerebral.

Care sunt persoanele vulnerabile

Categoriile cărora le este indicată în mod special vaccinarea antigripală sunt:

  • Cei cu v├órsta de 65 de ani ┼či peste;
  • Persoanele cu boli cronice (diabet, afec┼úiuni cardiace, pulmonare) sau imuno-deprimate;
  • Femeile ├«ns─ârcinate;
  • Persoanele obeze;
  • Copiii mai mici de 5 ani;
  • Personalul medical ┼či cel institu┼úionalizat.

Se poate face ├«n acela┼či timp cu vaccinul contra COVID-19

Vaccinul antigripal poate fi administrat ├«n acela┼či timp cu serul anti-COVID-19, ├«n bra┼úe diferite, la medicul de familie, afirm─â dr. Valeriu Gheorghi┼ú─â, coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul a declarat la Digi24 c─â vaccinul anti-COVID-19 nu protejeaz─â ├«mpotriva gripei ┼či c─â serul antigripal este necesar, ├«n continuare, persoanelor vulnerabile: ÔÇ×R─âspunsul imun nu este unul ├«ncruci┼čat. R─âspunsul imun dup─â vaccinarea ├«mpotriva COVID 19 nu ne protejeaz─â fa┼ú─â de o infec┼úie gripal─â. Ne protejeaz─â ├«n schimb respectarea celorlalte m─âsuri ÔÇô masca, distan┼úarea, evitarea zonelor supraaglomerate ÔÇô lucruri care s-au v─âzut ┼či la ├«nceputul pandemiei, c├ónd eram ├«n sezon epidemic de grip─â. Dup─â implementarea m─âsurilor de preven┼úie, au sc─âzut dou─â boli ├«n care noi eram ├«n plin─â epidemie, rujeola ┼či gripa sezonier─âÔÇŁ.

Vaccinarea reduce riscul de îmbolnăvire

Gripa sezonier─â este cauzat─â de virusurile gripale. Infec┼úia se transmite pe calea aerului (str─ânut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secre┼úiile respiratorii ale bolnavului. Gripa se instaleaz─â brusc, cu manifest─âri precum: dureri musculare, febr─â, dureri de g├ót, oboseal─â, cefalee, inflama┼úia c─âilor respiratorii ┼či a mucoasei nazale. Po┼úi reduce riscul de a face grip─â acord├ónd o aten┼úie important─â sp─âl─ârii frecvente a m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun. Cea mai bun─â modalitate de preven┼úie este vaccinarea antigripal─â, care previne complica┼úiile posibile ┼či chiar riscul de deces, la categoriile vulnerabile, ├«n cazul c─ârora o pneumomie ap─ârut─â pe fondul infec┼úiei gripale ar putea fi fatal─â. ├Än medie, vaccinarea antigripal─â previne ├«n jur de 60% din infec┼úii ├«n cazul adul┼úilor s─ân─âto┼či, cu v├órsta ├«ntre 18 ┼či 64 de ani.

Vaccinurile pentru gripa sezonier─â disponbile sunt: cel tetravalent cu virus inactivat, injectabil, indicat pentru toate categoriile de v├órst─â, ├«ncep├ónd de la 6 luni, ┼či cel tetravalent cu virus viu atenuat, cu administrare intranazal─â, utilizabil pentru categoria 2 ÔÇô 18 ani.

3 motive s─â te vaccinezi antigripal

  • Protejezi categorile vulnerabile (b─âtr├óni ┼či bolnavi cu boli severe)
  • ├Ä┼úi reduci riscul de a face complica┼úii ├«n cazul ├«n care contractezi gripa ┼či COVID-19
  • Vaccinarea antigripal─â poate sc─âdea probabilitatea de blocare a serviciilor medicale ┼či a celor de asisten┼ú─â pentru v├órstnici.

SFATUL SPECIALISTULUI

Prof. dr. Emanoil Ceau┼ču,┬ámedic primar boli infec┼úioase, Spitalul Clinic ÔÇ×Dr. Victor Babe┼čÔÇŁ, Bucure┼čti

Vaccinarea antigripal─â este necesar─â ┼či ├«n contextul pandemiei COVID-19, gripa evolu├ónd independent de pandemie. Chiar dac─â num─ârul de cazuri de grip─â a fost mai mic anul trecut, s-ar putea s─â fie mai mare ├«n acest sezon. Este ├«nc─â prea devreme pentru a putea estima evolu┼úia gripei ├«n acest sezon (de c─âtre structurile interna┼úionale ┼či na┼úionale care se ocup─â de supravegherea gripei).

Vaccinarea antigripală este indicată, în primul rând, persoanelor vulnerabile (persoane în vârstă, boli cronice etc.), identic cu cele din COVID-19.

Organismul uman este supus la 2 agresiuni virale, concomitent sau succesiv, cu efecte care se pot ├«nsuma. Un motiv ├«n plus ca persoanele vulnerabile s─â se vaccineze at├ót ├«mpotriva gripei, c├ót ┼či ├«mpotriva COVID-19.

Cite┼čte ┼či: R─âceal─â, grip─â sau COVID-19: cum le deosebe┼čti?