Vaccinul VaxigripTetra poate fi achiziţionat în baza prescripţiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Conform indicaţiilor, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulţilor (inclusiv a gravidelor), a adolescenţilor şi a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum şi pentru protecţia pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.
 
„Circulaţia redusă a virusului gripal în sezonul trecut face ca acest sezon gripal să fie foarte imprevizibil. Deşi atenţia noastră s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului Sars-CoV-2, trebuie să nu uităm că gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere medical, cât şi economic. Prin urmare, prevenţia prin vaccinare este deosebit de importantă şi nu trebuie neglijată. Reamintesc că grupele de populaţie la risc pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt următoarele: copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, precum şi bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani. Prin vaccinarea antigripală putem evita o posibilă coinfecţie gripă-COVID-19, care poate cauza complicaţii serioase şi are o rată de mortalitate dublă. În plus, complicaţiile gripei pot afecta şi adulţii sănătoşi, nu doar populaţiile la risc. Vaccinarea antigripală oferă protecţie dincolo de gripă tuturor categoriilor de populaţie,” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreşedinte şi Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
 
În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populaţie la risc este acoperită prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfăşurată de către Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie. Pentru populaţia care nu se încadrează în categoriile la risc vizate prin Programul Naţional de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziţionat în baza prescripţiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.
 
VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conţine două tulpini de tip A şi două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în martie 2021 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)3, pentru sezonul gripal 2021 – 2022.
 
Gripa este o ameninţare serioasă la nivel global, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe şi între 290 000 şi 650 000 de decese4.
 
Datele recente arată că gripa poate creşte de până la 10 ori riscul de atac de cord în prima săptămâna de la infectarea gripală, demonstrând că povara gripei depăşeşte bine-cunoscutele complicaţii respiratorii. Totodată, până la două luni după infecţia gripală, adulţii mai în vârstă au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral. Mai mult, gripa creşte de 100 de ori riscul de pneumonie.
 
Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere a riscului de infarct miocardic cu 15-45%, reducere asemănătoare cu efectul întreruperii fumatului sau administrării de medicamente pentru reglarea colesterolului sau tensiunii arteriale crescute.
 

Citeste si: Totul despre gripă şi vaccinarea antigripală