Infectiile de tract respirator – cum sa le faci fata?

1 clicksanatate1 jpg jpeg

Infectiile respiratorii – ce sunt si pe cine pot afecta? Printre cele mai frecvente afectiuni cu care se pot confrunta adultii si copiii, in general, infectiile de tract respirator apar de obicei in sezonul rece si cand imunitatea este scazuta. Citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre infectiile respiratorii si cum le poti trata eficient.

Desi sunt inofensive de cele mai multe ori, cand aceste afectiuni se manifesta repetat sau anumite simptome ale acestora persista, este un semnal de alarma caruia trebuie sa ii acordam atentie. Infectiile de tract respirator afecteaza in primul rand nasul, gatul, sinusurile, si chiar si traheea si plamanii, iar simptomele acestora sunt de cele mai multe ori declansate de un raspuns autoimun al organismului nostru la infectie si de mai putine ori de distrugerea efectiva a virusurilor asupra tesuturilor. Principalele modalitati de contractare a acestor boli sunt inhalarea aerosolilor sau contactul direct cu secretiile nazale infectate sau obiecte pe care persoanele bolnave au pus mana. De asemenea, contactul fizic dintre oameni, de obicei a celor care traiesc in comuniune, integrarea in colectivitati, acolo unde igiena este mai greu de tinut sub control, sunt factori ce favorizeaza raspandirea bolii. Aceste virusuri au capacitatea de a supravietui pe diverse suprafete pana la 18 ore, si se pot lua pe maini, pe care mai apoi oamenii le vor duce la gura, nas sau urechi, fara sa isi dea seama, acestea ajungand astfel in organism si dezvoltand afectiunile respective. Cei mai afectati de aceste boli sunt de obicei copiii, al caror sistem imunitar nu este inca suficient dezvoltat si care poate nu acorda importanta mare masurilor de igiena si batranii, intrucat imunitatea acestora este mai slabita, din cauza varstei si a diverselor boli pe care ei deja le au.

Tipuri de infectii respiratorii

Aceste infectii se impart in doua categorii, in functie de zonele din organism afectate. Astfel, infectiile tractului respirator superior afecteaza nasul, sinusurile si gatul, iar infectiile tractului respirator superior vor afecta traheea si plamanii. Cauzele acestora sunt diversi virusi, dar si bacterii, bine cunoscuta raceala fiind cea mai comuna infectie de tract respirator. Sinuzita, otita, amigdalita, laringita si gripa sunt si acestea destul de comune, in vreme ce bronsita, pneumonia si emfizemul pulmonar sunt afectiunile ceva mai grave care pot aparea in acest sens.

Infectii respiratorii de tract superior

Aceste tipuri de infectii respiratorii afecteaza de obicei zona nazala, simptomele cele mai frecvente fiind stranutul, rinoreea, adica secretiile nazale, obstructia nazala. Ca manifestari, pot aparea si durere si usturime in gat, tuse, durere de cap, febra, durerea musculara si starea de oboseala. Viroza respiratorie va purta numele de faringita, daca cel mai afectat de raceala este gatul, sinuzita daca sinusurile sunt inflamate, otita daca exista o inflamatie la nivelul urechii medii, amigdalita fiind data de inflamarea amigdalelor si laringita de inflamarea laringelui. Gripa este diferita de raceala, ea debuteaza brusc si intr-un mod violent, fiind mult mai periculoasa pentru categoriile de risc, putand afecta mai multe organe ale tractului respirator simultan, inclusiv plamanii sau traheea.

Infectii respiratorii de tract inferior

Bronsita este infectia cailor respiratorii cauzata de un adenovirus, cu simptome asemanatoare racelii, cu respiratie ingreunata, suieratoare si disconfort in piept, acestea insotite si de tuse frecventa, productiva. Aceasta nu este la fel de grava ca pneumonia, care este data de o infectie la nivelul plamanilor, cauzata fie de un adenovirus, fie de un pneumococ. Spatiile de aer ale plamanilor sunt ocupate de puroi si de alte secretii, durerea toracica, febra mare, frisoane si tusea cu mucus gros fac ca aceasta boala sa fie una severa, ce necesita atentie speciala si un tratament cu antibiotic, recomandat de medic.

Tuberculoza, o alta infectie bacteriana a plamanilor, dar una persistenta, tusea puternica, uneori insotita de mucus fiind principalul simptom, alaturi de senzatia de sufocare, respiratia accelerata si un anume harait si presiune la nivelul pieptului.

3 remedii pentru infectiile de tract respirator superior si inferior

Apa sarata. Pentru a ameliora starea gatului, poti face gargara cu 230 ml de apa calda in care ai amestecat jumatate de lingurita de sare. Poti repeta aceasta procedura de pana la 4 ori pe zi.  Pe de alta parte, aburii emanati de apa aceasta incalzita foarte bine ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.

Apa fierbinte cu zeama de lamaie si miere. Cu proprietati antibacteriene, mierea ajuta la subtierea mucusului, usurand respiratia si lamaia, bogata in vitamina C, de referinta in tratarea infectiilor respiratorii si in sustinerea imunitatii contribuie in aceasta combinatie la inlaturarea tusei si ajuta la un somn linistit.

Ghimbirul. Este cunoscut pentru proprietatile sale si pentru efectul calmant pe care il are asupra gatului. Acesta reduce inflamatia cailor respiratorii, amelioreaza simptomele de raceala si gripa, fiind un bun expectorant si ajutand la reducerea durerii cauzata de tuse.

Trateaza infectiile respiratorii cu Naturalis BronhoSuport

Un sirop de tuse expectorant si calmant in infectiile respiratorii, Naturalis BronhoSuport este un bun protector al mucoasei bronsice, datorita asocierii de substante bioactive pe care le contine: extractul de patlagina, tincturile de cimbru, grindelia, ciubotica cucului,lichen de piatra si mierea poliflora lupta impreuna impotriva afectiunilor de tip respirator. Un atu in plus al acestui sirop este faptul ca nu contine zahar, fiind asadar indicat persoanelor care evita consumul de zahar in dieta lor.