Persoanele diagnosticate cu afecţiuni cardiovasculare riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19, atrag atenţia specialiştii. De aceea, vaccinarea este recomandată cu precădere în cazul lor.

Infecţia cu noul coronavirus afectează, printre altele, şi sistemul cardiovascular. Şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, prof. dr. Theodora Benedek, trage un semnal de alarmă: „Sunt pacienţi care vin după COVID-19 cu infarct miocardic, tocmai pentru că acest COVID-19 le-a sensibilizat arterele coronare şi au dezvoltat infarct“, informează Agerpres.

 

Serul, recomandat şi de Societatea Europeană de Cardiologie

 

Numeroşi specialişti recomandă vaccinarea anti-COVID-19 pacienţilor cu boli cardiovasculare. „Există o declaraţie foarte hotărâtă a Societăţii Europene de Cardiologie în această privinţă, care a fost lansată încă din prima perioadă a pandemiei, când se discuta pe marginea vaccinurilor, dacă sunt sau nu periculoase. Riscul de efecte adverse la vaccin există, nu există un vaccin perfect care să nu dea o reacţie adversă, dar dacă eşti bolnav cardiovascular şi faci COVID-19, riscul de a face o formă severă este mult mult mai mare. Aşa că Societatea Europeană de Cardiologie recomandă cu tărie bolnavilor cardiovasculari să facă schema de vaccinare completă“, a declarat, pentru Agerpres, dr. Theodora Benedek.