Tu ți-ai sculpta corneea cu laser ca să scapi de ochelari?

Operația cu laser durează 5-7 minute pentru fiecare ochi, este nedureroasă, nu necesită internare și este una dintre cele mai sigure proceduri din lume. Din acest motiv, medicii oftalmologi consideră că, în curând, tehnicile moderne care utilizează laserul pentru a corecta rapid defectele de vedere vor înlocui ochelarii şi lentilele de contact, scrie Medical News Today

Sculptarea corneei este metoda modernă prin care se pot corecta defectele de vedere cu ajutorul laserului. În funcţie de numărul de dioptrii (mărimea viciului de refracţie) şi de grosimea corneei, specialistul recomandă una dintre metodele de corectare cu laser (se cunosc mai mult de 3 metode), sau o combinație între ele.  

image

Operațile cu laser sunt considerate viitorul oftalmologiei. Foto: Shutterstock

Corectarea vederii cu ajutorul laserului constă în subţierea corneei pe diferite zone, la adâncimea de câţiva microni. De exemplu, în tratamentul miopiei, corneea se subţiază cu aproximativ 13 microni pentru fiecare dioptrie. Din acest motiv, tratamentul cu laser este limitat de grosimea corneei fiecărui pacient. În general, la europeni aceasta are, în medie, între 530 şi 550 de microni, adică 0,55 mm, fiind posibilă realizarea unor corecţii de până la  -11 dioptrii. Laserul emite lumină în spectul ultraviolet, iar cu un astfel de fasciul de lumină este bombardată corneea, la intervale repetate de câteva naonosecunde. În acest fel se realizează subţierea corneei, fără ca aceasta să fie penetrată, deci laserul nu afectează alte ţesuturi ale ochiului. În plus, aceste proceduri sunt complet computerizate şi adaptate problemelor oculare ale fiecărui pacient în parte.

În cazul unor dipotrii mari, într-o primă etapă, medicii realizează decuparea unui strat subţire de cornee (un volet cornean) de 100-120 microni, apoi se aplică laserul şi, la final, se reaşază voletul decupat. Această tehnică se recomandă în cazul miopiilor mari (până la 6-7 dioptrii) asociate sau nu cu astigmatism. Ea poate fi folosită şi în hipermetropiile de până la 3-4 dioptrii, (cu sau fără astigmatism) şi în astigmatismul simplu de 2-3 dioptrii. În toate cazurile, este foarte importantă grosimea corneei, care nu trebuie să fie mai mică de 500-510 microni. Operaţia se face sub anestezie locală cu picături, la ambii ochi, în aceeaşi şedinţă. După operaţie poţi vedea bine fără ochelari, dar stabilizarea completă a vederii se observă cam la patru luni de la intervenţie.

În cazul dipotriilor mici se preferă folosirea unei procedure laser care presupune răzuierea corneei cu ajutorul unei spatule şi apoi intervenție cu laserul. Metoda este potrivită pacienţilor cu vârste de peste 18 ani, cu miopii mai mici de -10 dioptrii, astigmatisme mai mici de 5 dioptrii sau cu hipermetropii mai mici de 4 dioptrii. În general, metoda este indicată pentru corectarea vederii la persoanele cu cornee subţire şi cu vicii de refracţie mici.

Citește și Ce factori cancerigeni ușor de evitat îți strică AND-ul?