Ce factori cancerigeni ușor de evitat îți strică AND-ul?

Cancerul este o boală genetică, deoarece apare ca urmare a unor mutații la nivelul AND-ului. Aceste mutații pot fi consecința unor factori de mediu, nu doar ai eredității. Iată câteva dintre elementele care favorizează în mod dramatic apariția canerului, dar pe care le poți evita cu lejeritate, potrivit Cancer.org.

Vestea bună este că, în cazul în care mutaţiile sunt dobândite în timpul vieţii, nu se transmit la urmaşi dar cresc riscurile de boală, produc disfuncţii organice şi, în cazuri grave, determină până la urmă, apariția cancerului.

Procesul normal presupune ca atunci când o celulă a corpului se divide în scopul reînnoirii celulare sau al creşterii, vor rezulta celule identice. Dar, în cazul în care pe parcursul procesului de replicare apar erori, se produc schimbări la nivelul codului genetic, iar celulele noi nu mai sunt identice cu cele vechi. Aceste schimbări sunt numite mutaţii şi, în mare lor majoritate au cauze necunoscute, de aceea sunt numite mutaţii spontane. O parte dintre aceste nu au niciun fel de impact asupra sănătăţii fiindcă nu afectează funcţionarea genelor în sine. Dar, când o mutaţie schimbă modul  de funcţionare a genelor, poate întrerupe dezvoltarea normală sau poate fi factorul declanşator al unor boli. 

image

Ultravioletele produc mutatii genetice. Foto: Shutterstock

Un pericol special pentru AND-ul nostru sunt infecțiile  apărute pe durata în care femeile sunt gravide. În perioada gravidităţii, infecţiile cu virusuri pot altera materialul genetic al fătului şi pot produce malformaţii congenitale. De exemplu, infecţia cu virusul rubeolei  poate determina retard mental şi handicap motor, tulburări cardiovasculare şi stenoze arteriale, defecte oculare precum cataracta  şi modificări anormale ale retinei.  O altă infecţie cu citomegalovirus, un virus care infectează în jur de 1% din fetuşi  poate determina retard mintal, afecţiuni cardiace şi afecţiuni cutanate la nou-născut. Alte infecţii virale cu potenţial teratogen sunt cele date de varicelă şi de enterovirusuri. Dar şi adulţii pot fi afectaţi la nivel genetic de infecţiile cu virusuri, cacnerul de col uterin fiind un astfel de exemplu, deoarece apare ca urmare a infecției cu HPV.

La 15 ţigări fumate, ADN-ul suferă o mutaţie care, în timp, poate duce la cancer pulmonar, arată un studiu britanic realizat recent la Institutului “Wellcome Trust Sanger”, din Cambridgeshire. Potrivit  cercetătorilor, în jur de 23.000 de mutaţii au drept cauză inhalarea chimicalelor din ţigări. O parte dintre aceste mutaţii determină inactivarea puterii reparatoare a anumitor celule din corp, favorizând în acest fel apariţa cancerului. Alte mutaţii sunt temporare şi se corectează la câtiva ani după ce fumătorii renunţă la viciu, mai indică studiul. Pe de altă parte, alimentele cu aditivi şi cele contaminate cu pesticide pot creşte riscul de cancer și de boli cronice.

În ultimii ani, razele ultraviolete sunt cel mai des incriminate pentru modificările genetice dobândite în timpul vieţii. Accelerearea îmbătrânirii pielii şi, în alte cazuri, apariția cancerului de piele sunt efecte pe care le produc razele ultraviolete. Soluţia care limitează efectele ultravioletelor asupra materialului nostru genetic constă în limitarea expunerii şi folosirea cremelor cu factor de protecţie.

Citește și „Slăbește 5% din greutatea actuală!” : Medic primar boli metabolice, despre viața cu diabet tip 2