Tot ce trebuie să știi despre durerea cronică de genunchi

Durerea cronică de genunchi este o problemă cu care se confruntă multe persoane, pe parcursul vieții, indiferent de sex sau de vârstă. Durerea de genunchi se poate instala din cauze diverse, dar afectează de cele mai multe ori capacitatea de locomoție și de desfășurare a activităților cotidiene a pacientului.

La persoanele tinere, durerea cronică de genunchi apare frecvent în urma efectuării unor mișcări bruște sau repetitive, specifice antrenamentelor sportive. Astfel de mișcări executate necorespunzător pot provoca și alte complicații: luxația rotulei, fractura rotulei, a femurului sau a tibiei, ruptura unui ligament, ruptura de menisc.

image

Leziuni mici, ignorate, pot fi cauza durerii de genunchi. Foto: Sanador

Cauzele instalării durerii cronice de genunchi sunt, în multe cazuri, leziuni mici, frecvent trecute cu vederea, dar și accidentările. Astfel de probleme apar frecvent la persoanele care practică sport și execută exerciții fizice fără încălzire prealabilă și fără echipament adecvat sau fac antrenamente mult prea intense, solicitând în consecință piciorul. Durerea cronică de genunchi poate fi resimțită și în urma unor căzături de la înălțime sau a unor accidente rutiere.

Durerea cronică de genunchi poate avea și cauze medicale: infecții, obezitate, afecțiuni degenerative (osteoartrită), boli autoinflamatorii (artrita reumatoidă), tendinite (inflamațiile tendoanelor), bursită (inflamație provocată de suprasolicitarea articulației), afecțiunea cartilajului din vecinătatea rotulei, gută, tumori benigne sau maligne.

Evaluarea pacienților care se confruntă cu durerea cronică de genunchi este realizată de medici reumatologi și de medici ortopezi. Aceștia efectuează inițial examenul fizic, pentru a localiza cu exactitate durerea și pentru a determina severitatea simptomatologiei. Ulterior, în funcție de caz, medicul poate solicita analize de laborator, pentru a verifica dacă durerea cronică de genunchi are cauze medicale, și investigații imagistice (CT, RMN), pentru a decide planul de tratament.

Tratamentul durerii cronice de genunchi este stabilit în funcție de severitatea cazului și poate consta în repaus, purtarea unei genunchiere, fizioterapie, medicație sau intervenție chirurgicală. Fizioterapia constă într-un plan personalizat de exerciții, cu ajutorul cărora se urmărește reabilitarea genunchiului și prevenirea unor eventuale complicații. De asemenea, în anumite cazuri, se pot folosi și tehnici minim invazive, precum injecțiile cu corticoizi (pentru reducerea inflamației) sau acid hialuronic. Dacă durerea cronică de genunchi persistă, în funcție de rezultatul unor investigații suplimentare, medicul poate prescrie un tratament medicamentos și, în ultimă instanță, poate decide efectuarea unei intervenții de chirurgie ortopedică.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot efectua o gamă largă de investigații imagistice și analize de laborator și beneficiază de consultații de specialitate asigurate de medici cu experiență vastă. Este important de reținut că durerea de genunchi nu trebuie neglijată, deoarece există numeroase opțiuni de tratament care pot reda mersul fiziologic și pot crește calitatea vieții.

Citește și Ajungi mai repede la orgasm cu aceste poziţii!