Aceste alimente te pot îmbolnăvi de cancer de colon! Riscul e mai mare în cazul bărbaţilor

O cercetare recentă arată că un consum frecvent de alimente ultraprocesate creşte riscul de a face cancer colorectal, probabilitatea de îmbolnăvire fiind mai mare în cazul bărbaţilor.

image

Foto: Shutterstock

Cercetarea publicată în BMJ arată că bărbaţii care consumă regulat alimente ultraprocesate precum mezelurile au o probabilitate cu 29% mai mare de a face cancer colorectal.

„Am început prin a ne gândi că acest tip de cancer, cel colorectal, ar putea fi mai afectat de dietă decât alte tipuri de cancer”, spune Lu Wang, autorul principal al studiului.

„Alimentele ultraprocesate sunt bogate în zaharuri adăugate și sărace în fibre, ceea ce contribuie la creșterea în greutate și la obezitate, un factor de risc dovedit pentru cancerul colorectal.”

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 200.000 de persoane, femei și bărbaţi, în cadrul a trei cercetări de amploare, care a urmărit obiceiurile alimentare ale subiecţilor pe o perioadă de 25 de ani. La fiecare patru ani, participanţii au primit un chestionar cu întrebări legate de alimentaţie.

Rezultatele au arătat diferenţe între modul în care bărbaţii şi femeile consumă aceste alimente, lucru care influenţează riscul de apariţie a unui eventual cancer.

Vezi şi: Ce alimente să consumi ca să scapi de grăsimea de pe burtă

Care sunt alimentele incriminate

De-a lungul studiului, au fost depistate 3.216 de cazuri de cancer colorectal. Bărbaţii care consumă des alimente ultraprocesate au un risc cu 29% mai mare de a face cancer de colon. În cazul femeilor, s-a observat nicio legătură între consumul acestor alimente şi cancer de colon.

Principalele alimente incriminate au fost cele procesate din carne (mezeluri), inclusiv din carne de pasăre şi fructe de mare, precum şi băuturile îndulcite cu zahăr.

Posibila legătură dintre aceste alimente şi riscul de boală este conţinutul lor de aditivi precum emulgatorii şi îndulcitorii artificiali, care pot modifica microbiomul intestinal, favorizând procesul inflamator, informează theglobeandmail.com. De asemenea, compuşii cancerigeni precum acrilamida se pot forma şi în timpul procesării alimentelor.

Surse:

https://medicalxpress.com/news/2022-08-links-ultra-processed-foods-colorectal-cancer.html  

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2021-068921