Sunt periculoase trigliceridele în exces?

Trigliceridele sunt un anumit tip de substanțe grase din sânge, așa-numitele lipide. Ele au rolul de a elibera, între mese, energia necesară organismului, pentru a funcționa corespunzător. Un nivel mare al acestor grăsimi crește riscul apariției bolilor cardiovasculare şi al pancreatitei, de aceea, este nevoie să le ținem sub control.

image

Foto: Shutterstock

Trigliceridele sunt la fel de periculoase pentru organism ca şi colesterolul „rău” (LDL). „Trigliceridele sunt sintetizate din alimente la nivelul intestinului și sunt depozitate sub forma celulelor grase“, explică fitoterapeutul Vasile Stanciu. 

În cazul în care consumi mai multe calorii decât îi sunt necesare organismului, nivelul de trigliceride crește, ceea ce duce la acumularea de kilograme. Un nivel crescut de trigliceride este periculos pentru sănătate, deoarece contribuie la pierderea flexibilității arterelor și la subțierea pereților vaselor de sânge, fenomen ce crește riscul producerii accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord.  În același timp, nivelul crescut de trigliceride poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, creșterea nivelului de zahăr din sânge sau colesterolul „rău“. Valorile mari ale trigliceridelor pot fi un efect secundar al unor medicamente, precum cele antihipertensive, antiinflamatoare, diuretice sau anticoncepționale. „Organismul mai poate produce trigliceride peste valoarea normală și în cazul în care consumi alcool și zaharuri sau când ești predispus la diabet, sau mai grav, când este instalat diabetul, “ susține fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Nivelul normal de trigliceride nu ar trebui să depășească 150 mg/dl. Când se depășește această valoare, este necesară schimbarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață.

Mizează pe acizii grași Omega-3

Pentru a proteja sistemul cardiovascular, este necesar ca din dieta ta zilnică să nu lipsească acizii grași esențiali Omega-3. Aceștia mențin flexibilitatea vaselor de sânge și scad, în același timp, nivelul trigliceridelor. Se găsesc în peștele gras oceanic, cum sunt somonul, macroul, heringul și sardinele, două porții pe săptămână fiind cantitatea ideală ce ar trebui consumată. De asemenea, uleiul de măsline este o sursă naturală sănătoasă de grăsimi bune. Pentru un efect benefic de lungă durată, este recomandat să consumi alimente bogate în fibre, cum sunt spanacul, fasolea și fulgii de ovăz.

Citeşte şi: Ce boli poţi preveni prin consumul de fibre

Este nevoie de schimbarea stilului de viață 

Nivelul crescut de trigliceride este asociat, în cele mai multe cazuri, cu numărul de kilograme în plus. Așadar, este recomandată scăderea în greutate prin adoptarea unui stil de viață sănătos, recomandă Healthline.com. Este bine să renunți la alimentele procesate, deoarece sunt bogate în carbohidrați și grăsimi trans, ce ajung în ficat și sunt sintetizate sub formă de trigliceride. Pe lista neagră se află produsele de patiserie, orezul, pastele și pâinea din făină albă, bomboanele și prăjiturile. Acestea trebuie înlocuite cu cereale integrale, fructe și legume proaspete, orez brun sau sălbatic, paste și pâine din făină integrală. De asemenea, alimentele trebuie fierte sau preparate la cuptor, în nici într-un caz prăjite. Pentru a accelera scăderea în greutate, și implicit, pentru a scădea nivelului de trigliceride, este indicat să îmbini regimul alimentar sănătos cu exercițiile fizice. Plimbările, mersul pe bicicletă și alergările ușoare sunt doar câteva opțiuni pe care le ai la îndemână.

Citeşte şi: Acestea sunt medicamentele care te pot îngrăşa!

Poţi încerca şi soluţii naturale

Poți scădea valorile trigliceridelor și prin tratamente naturale, cum sunt infuziile cu pătlagină. Tratamentul cu acest remediu durează 2 săptămâni și poate fi repetat după o pauză de 10 zile. 1 lingură de plantă mărunțită se pune într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se bea câte o lingură la 2 ore. „Este recomandat și amestecul de păpădie, mesteacăn, frunze de anghinare și rozmarin. Se fierbe o linguriță din amestec în 250 ml de apă și se beau 3 căni pe zi, timp de 6 luni, “ ne sfătuiește fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Pentru scăderea trigliceridelor, poți urma și cura cu decoct de afin, ce trebuie urmată cel puțin 3 săptămâni. 2 linguri de plantă se pun la fiert 5 minute într-o cană cu apă. Se strecoară și se bea după mesele principale.

Info Plus. Micile puncte de grăsime de sub ochi, cunoscute sub numele de xantelasma, sunt un simptom că nivelul trigliceridelor din sânge depășește valorile normale. Ele dispar de la sine, de îndată ce nivelul trigliceridelor scade.