Petele de bătrâneţe pot fi tratate! Iată ce opţiuni există!
Numite în termeni medicali lentigo, petele de bătrâneţe apar mai ales pe mâni, precum şi pe faţă şi pe decolteu.
Petele de bătrâneţe pot să apară încă de la vârsta de 50 de ani, iar la 70 de ani, peste 90% dintre persoane le au. Aceste pete sunt mai frecvente pe părţile expuse mai mult soarelui şi sunt rezultatuul unui exces de melanină, informează passeportsante.net.
În cazul celor care se expun mult la soare de-a lungul vieţii, petele pot să apară şi mai devreme, de la 40 de ani. De aceea, este important să ne protejăm de soare de-a lungul vieţii şi să purtăm îmbrăcăminte care să acopere zonele expuse.
Iniţial, petele au o nuanţă crem, pentru ca apoi, cu trecerea anilor, să devină maronii. Au un contur neregulat şi se pot dezvolta în grupuri. Mai sunt numite şi pete hepatice, însă nu au legătură cu acest organ.
Petele de bătrâneţe sunt diagnosticate uşor de medicul dermatolog, care foloseşte un dermatoscop, un aparat care măreşte mult imaginile.
Ce opţiuni de tratament există
Chiar dacă sunt benigne (sunt rezultatul unei hiperpigmentări), aceste pete sunt inestetice, iar dacă vrei ca piele să nu-ţi trădeze vârsta, este bine să ştii că există opţiuni moderne de tratare a lor.
Crioterapia reprezintă aplicarea de azot lichid pe zonele cu pete de bătrâneţe, care „îngheaţă” melanocitele și distruge surplusul de pigment. Crioterapia este utilizată pentru o pată sau mai multe, într-o singură ședință. Prin stimularea refacererii tisulare, se obţine un aspect întinerit al pielii, potrivit drleventercentre.com.
Terapia cu laser sau terapia cu IPL. Distruge celulele care produc melanină în exces.
Microdermabraziunea. Îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu ajutorul unei perii speciale, pentru a permite regenerarea pielii.
Peelingul chimic. Îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu ajutorul unui agent chimic.
Tratament laser cu lumină pulsată.
Creme medicale. Aplicarea acestora pe piele inhibă producția de melanină și estompează petele.