Ce poţi face dacă ai porii dilataţi şi înfundaţi

Uneori, porii se înfundă cu grăsimi produse de piele și cu celule moarte. Prin îngrijirea adecvată a pielii și diverse tratamente, poți curăța porii fără să faci rău pielii.

image

Hidratarea menține eleasticitatea pielii și micșorează porii. Foto: Shutterstock

Glandele de la nivelul pielii feței produc o substanță numită sebum, un ulei natural care acoperă pielea pentru a o proteja și a-i păstra hidratarea. Ele se folosesc de pori pentru a transporta acest ulei la suprafața pielii, unde trebuie să-și facă efectul benefic. Totuși, în anumite situații, sebumul, celulele moarte ale pielii și alte substanțe rămân blocate în canalul porilor. Când aceștia se înfundă îi vei simți ca pe o denivelare sau măriți în diametru și plini, întăriți. Adesea, porii blocați duc la acnee, deoarece se produce inflamație locală.

Ce soluții există?

În primul rând, folosește produse non-comedogenice: Dermatologii se referă la substanțele care pot bloca porii ca fiind comedogenice. Unele produse pentru piele, cum ar fi machiajul, crema de protecție solară și loțiunile, pot fi comedogenice. Acestea trebuie evitate dacă ai o predispoziție pentru blocarea porilor sau pentru inflmația locală. În cazul în care nu dorești să renunți la machiaj, atunci trebuie să alegi produse speciale, cu densitate mai mică. Necomedogen înseamnă că un produs nu va înfunda porii, de aceea trusa de machiaj, produsele de îngrijirea pielii și cele de protecție solară trebuie să specifice acest lucru pe etichetă, sau să nu aibă în compoziție uleiuri.

Medical News Today scrie că elasticitatea pielii este un factor aflat în strânsă legătură cu diametrul porilor, iar scăderea elasticității pielii îi face mai mari și mai ușor de înfundat cu reziduuri. Prin urmare, este important să ai grijă de hidratarea tenului și să-l îngrijești cu produse care mențin elasticitatea și fermitatea. Folosește crème hidratante ușoare, cu multă apă și acid hialuronic și produse cu efect nutritiv asupra tegumentului.

Curăță-ți fața de 2 ori pe zi, dimineața și seara cu produse blânde, care au un pH echilibrat, folosind apă călduță. În acest fel îndepărtezi uleiurile de pe suprafața pielii și riscul ca porii să se blocheze devine mai mic. Din ritualul de îngrijire a pielii predispuse la blocarea porilor, nu trebuie să lipsească exfolierea, care înseamnă îndepărtarea celulelor moarte. Există două tipuri de exfoliere: exfolierea mecanică, implică îndepărtarea fizică a pielii moarte folosind o perie specială și exfolierea chimică, cu produse pe bază de acid, care dizolvă reziduurile. Acidul salicilic este un exfoliant chimic popular care poate ajuta la desfundarea porilor. De asemenea, este util pentru tratarea acneei, hiperpigmentării și a altor afecțiuni comune ale tegumentului. După exfoliere se folosește în mod obligatoriu protecție solară deoarece pielea devine mai sensibilă și predispusă la pătare.

Cum te poate ajuta dermatologul?

Procedurile pe care le poate face dermatologul pentru a te ajuta constau în extracții, care se realizează cu unelte și tehnici speciale, pentru a elibera porii, de aceea nu trebuie să faci acest lucru acasă. Dermatologii pot recomanda de asemeena, peelinguri cu substanțe chimice mai puternice, care îndepărează stratul superficial al pielii care prezintă semne de devitalizare și procedure de microdermabraziune, care îndepărtează pielea moartă cu ajutorul unui instrument special, prin „pilirea” fină a suprafeței.

Unii dermatologi pot recomanda și injecții cu acid hialuronic, deoarece s-a dovedit că un efect al injectărilor este și reducerea dimensiunii porilor.

Citește și Așa îți sabotezi imunitatea. Tu faci aceste greșeli?