Iată ce ar trebui să conţină trusa medicală de vacanţă! Sfaturile medicului

image

Indiferent de ce destinaţie turistică alegi, este bine să ai în bagaj şi trusa medicală. Dr. Soysaler Cezara Andreea, medic specialist medicină internă, ne spune ce ar trebui să conţină. 

Înainte de a pleca în concediu, persoanele care suferă de boli cronice au indicație să meargă la medic pentru a se asigura că în bagajul de vacanță vor avea tratamentul corespunzător afecțiuni de care suferă.

În cazul în care mergeți în străinătate, este bine să știți că anumite tratamente necesită scrisoare medicală pentru a putea fi introduse în alte țări. Este vorba despre tratamente injectabile, sedative, tranchilizante sau opioide folosite pentru combaterea durerilor.

Chiar dacă nu urmați niciun tratament în mod normal, este recomandat să aveți la voi o serie de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și care pot rezolva mici neplăceri care pot apărea.

Lista cu necesarul medical când călătoreşti

- pansamente sterile, soluție pentru dezinfectat răni, zgârieturi, arsuri solare (apă oxigenată, betadină, rivanol), plasturi cu rivanol, leucoplast, spray Oximed;

- unguente cu efect antiinflamator pentru contuzii, entorse, dureri musculare, articulare (Diclofenac, Sindolor, Voltaren);

- gel pentru înțepături de insecte (Fenistil) și spray-uri care țin la distanță țânțarii sau alte insecte;

- antihistaminice pentru alergii (Claritine, Aerius);

- antidiareice (Imodium, Smecta);

- săruri de remineralizare orală; 

- laxative (Dulcolax);

- antispastice pentru dureri abdominale, menstruale (No-spa);

- pansamente gastrice pentru adulți și copii (Dicarbocalm);

- medicamente pentru indigestii (Triferment, Colebil);

- medicamente pentru greață, rău de mașină (Emetix);

- medicamente pentru răceală (Nurofen răceala și gripă, Panadol, Strepsils, Vibrocil, Olynth);

- medicamente pentru durere sau febră (Ibuprofen);

- picături oftalmice; 

- plicuri cu zahăr (în caz de hipoglicemie);

- dopuri de urechi;

- articole de igienă (pastă și periuță de dinți, bețișoare de urechi, gel de duș, șampon, deodorant, unghieră, forfecuță);

- sprayuri sau creme antifungice și antibacteriene (Baneocin);

În această perioadă din niciun bagaj nu ar trebui să lipsească crema de protecție solară și loțiunile de după plajă. De asemenea, este recomandat să aveți și un termometru, precum și o pensetă, necesară în caz de ciupituri de căpușă.

Poţi avea nevoie şi de unele vaccinuri

Atenție! Pentru persoanele care călătoresc în țări în afara Uniunii Europene, sunt obligatorii anumite vaccinuri. Așa că, în cazul în care alegeți să mergeți în vacanță într-o zonă cu risc pentru anumite boli endemice, mergeți înainte cu 2 luni de concediu la un medic specializat în vaccinare internațională pentru a face vaccinurile și pentru a discuta despre măsurile de prevenție.

Cum se transportă insulina

În cazul în care urmezi tratament cu insulină, este recomandat să o transporţi în gentuţă frigorifică, dacă mergi în vacanţă. Potrivit dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice: „Principiul este următorul: insulina nefolosită se ţine la frigider, dar nu la congelator, la 2-8 grade. Pe uşă sau în sertarul de legume, important e doar să nu se congeleze. Iar ulterior recomandările generale sunt de a păstra insulina deschisă fie în sertar la dormitor, fie la frigider, se pot ambele. Prospectele menţionează foarte clar: a se păstra la sub 30 de grade, se pot păstra şi la frigider; se pastreaza acoperite cu capac, pentru a fi protejate de lumină. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi pentru restul preparatelor utilizate în diabet/obezitate care nu sunt insulină dar sunt injectabile: Saxenda, Trulicity, Bydureon etc. Ca de obicei, recomandăm citirea prospectelor pentru instrucţiunile precise în fiecare caz în parte”.

Vezi şi: Acestea sunt cele 3 simptome mai puțin cunoscute ale diabetului!