Ce este diareea călătorului și cum o poți preveni?

Ultimele zilede vacanță pot veni cu amintiri uluitoare, pe care le păstrezi în suflet toată viața, dar pot însemna și multă bătaie de cap din cauza unor probleme de sănătate.

Diareea calatorului este cauzata, de obicei, de bacteriile prezente in alimente și transmise prin intermediul acestora. În 70% din cazuri este cauzată de E Coli. Statistic, între 30 si 70% dintre personale care calatoresc, mai ales in anotimpul cald, pot suferi de diareea călătorului.

„Cauzată frecvent de contaminarea alimentelor sau a apei cu bacterii, virusuri sau paraziți, diareea calatorului este un eveniment acut, manifestat prin crampe, scaune diareice, modificarea stării generale, greață, vărsături sau febră. Este o boală contagioasă, care de obicei afectează pe rând toți membrii unei familii, iar concediul tău mult așteptat și visat  poate să se transforme rapid într-un cosmar”,  spune medicul pediatru Irina Costache.

image

Mâncarea gătită și vândută pe stradă nu respectă normele minime de igienă  Foto: Shutterstock

Igiena mâinilor, consumul alimentelor din surse sigure, evitarea alimentelor care se vând pe stradă precum clătitele cu dulceață, și ciocolata, gogoșile și alte produse de patiserie vândute la tonete sau pe plajă, ori a unor alimente raid perisabile precum cele care conțin sosuri de orice fel și maioneze pot ajuta la prevenirea diareei călătorului, a explicat pediatra.

„Probioticele pot fi remediu de la primele simptome, înainte să apară complicațiile legate de deshidratare”, explică medicul Irina Costache, care adaugă faptul cî odată produsă contaminarea, toată familia va prezenta simtome.

„Astfel de intamplari pot fi foarte frustrante, de obicei toata familia dezvoltă pe rând simptome. Cei mai mici reacționează frecvent și cel mai violent, vărsăturile se controlează  greu, uneori fiind nevoie chiar si de spitalizare.”, spune pediatrul Irina Costache.

În ciudata faptului că îți poate strica concediul, diareea călătorului este o boală acută cu evoluție bună și trebuie tratată la fel ca orice altă diaree acută: să îți asiguri o rehidratare corespunzătoare, prin consumul frecvent de băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume și modificarea regimului alimentar: mese lejere dar mai dese, formate din alimente ușor de digerat.

Citește și Botox falsificat in 5 țări