Îşi pot amâna femeile menstruaţia când merg în concediu? Sfatul medicului

image

Nicio femeie nu îşi doreşte ca menstruaţia să coincidă cu concediul, mai ales când vine vorba de mers la mare.

Dacă totuşi zilele de ciclu coincid cu mersul în vacanţă, există câteva soluţii pe care femeile este bine să le ştie. Dr. Ștefania Dobre, medic obstetrică-ginecologie oferă câteva soluţii în acest sens.

“E bine de ştiut că avem un avantaj atunci când ne programăm concediul cu cel puţin 10 zile înainte de venirea menstruaţiei. Există posibilitatea amânării instalării menstruaţiei în perioada aleasă de noi. Cum? Medicul ginecolog va stabili cea mai bună şi adecvată metodă pentru fiecare în parte. Cu 10 zile înaintea începerii vacanţei se poate începe administrarea fie a unui contraceptiv oral, fie a unui produs pe bază de progesterone / derivaţi ai acestuia.

Contraceptivele orale pot fi combinate (estroprogestative) sau pot fi numai cu substanţe progestative.

Există însă o serie de condiţii care impun abţinerea de la folosirea contraceptivelor orale combinate şi anume: sarcină confirmată sau suspicionată, tromboflebită sau boli tromboembolice actuale sau în trecut, accidente cerebrovasculare actuale sau în trecut, boli de inimă (cardiopatii) actuale sau în trecut, diabet zaharat cu complicaţii vasculare, cancer mamar sau orice neoplazie estrogenodependentă diagnosticată sau în trecut, afecţiuni hepatice acute, cronice sau cancer hepatic. De asemenea, sunt o serie de situaţii când este necesară o prudenţa deosebită în cazul folosirii acestor medicamente: marile fumătoare (peste 15 ţigări pe zi) în vârstă de peste 35 de ani, dureri de cap după administrarea contraceptivelor, hipertensiune, diabet zaharat fără complicaţii vasculare, sângerări anormale vaginale, afecţiuni biliare. Acestea reprezintă numai o parte din motivele pentru care contraceptivele orale combinate nu se administrează decât la indicaţia medicului.

În ceea ce priveşte contraceptivele numai cu progesteron acestea pot determina sângerări prelungite, neregulate.

Dacă se doreşte amânarea menstruaţiei prin folosirea unui produs pe bază de progesteron (orgametril, duphaston, arefam, utrogestan) trebuie ştiut că acestea pot determina o serie de inconveniente dacă sunt administrate fără o indicaţie precisă şi anume: tulburări ale ciclului menstrual (amenoree, metroragie), acnee, pigmentări cutanate la nivelul feţei, creşterea părului în exces, agravarea varicelor, tulburări digestive, icter, prurit, depresie, modificări ale libidoului, creşterea în greutate. Oricum, doza şi durata de administrare este stabilită de medic. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că există metode de a ne simţi bine într-un concediu chiar şi atunci când perioada aleasă nu este convenabilă din punct de vedere al ciclului menstrual.

Vezi şi: Ce este cupa menstruală și ce avantaje are față de tampoane

Şi dacă menstruaţia vine în concediu?

Eşti în concediu şi te-a surprins neplăcut apariţia ciclului menstrual? Ce trebuie să ştii? Dacă eşti în vacanţă şi ai neşansa să te surprindă apariţia ciclului menstrual nu dispera. Există numeroase modalităţi de a scurta durata acestuia. Nu poate fi vorba de oprirea instantanee a acestuia, ci doar de o scurtare a lui. Acest lucru se poate realiza prin administrarea :

- unui antiinflamator (de preferat supozitor: indometacin, diclofenac, piroxicam etc ), care pe lângă scăderea durerii (inflamaţiei) dacă există, realizează şi o reducere a fluxului sangvin: 1-2 pe zi;

- unui amestec format dintr-un sirop pe bază de calciu (clorocalcin) cu ergomet: 1 linguriţă de trei ori pe zi, până se opreşte sângerarea;

- unui amestec injectabil format din: adrenostazin (1 fiolă), etamsilat (1 fiolă) fitomenadionă = vitamina K (1 fiolă); dimineaţa şi seara, până la oprirea ciclului;

Dacă acestea nu sunt suficiente, cere sfatul unui medic pentru completarea tratamentului.

E bine de ştiut că, dacă, acest eveniment deloc plăcut ne surprinde în vacanţă se impun anumite măsuri generale: evitarea înotului (chiar dacă folosiţi tampoane intime intravaginale, sângele este un bun mediu de cultură care favorizează dezvoltarea microbilor; în această perioadă aceştia urcă mai uşor spre uter determinând infecţii cu diferite consecinţe nu tocmai plăcute); evitarea expunerii la soare (căldura creşte presiunea intracraniană şi tensiunea); evitarea efortului fizic mare, a băuturilor alcoolice, a frigului şi umezelii, a ortostatismului (statul în picioare) prelungit.