Reţeta de murături a dr. Adina Alberts. Cei mai buni castraveţi muraţi în 5 paşi

Medicul Adina Alberts vorbeşte într-una dintre postările pe Facebook despre beneficiile castraveţilor muraţi o oferă şi o reţetă.

image

Dr. Adina Alberts. Foto: Facebook

Iată ce mărturisiri face medicul!

“Mi-a plăcut mereu să mă ocup de conservele de toamnă. Sunt de acord că anul acesta legumele sunt mai  scumpe ca oricând. Totuși, pentru sănătatea voastră, câteva borcane cu castraveți murați în saramură, ceva ce găsești mai greu în magazine, merită să aveți în cămară.

Despre beneficiile murăturilor v-am mai vorbit și v-am spus că implicațiile sunt majore cu condiția să nu exagerăm cu sarea. Murăturile, adică acelea obținute prin fermentarea naturală a substanțelor din legume, (deci subliniez, nu prin adaos de oțet),  reprezintă o sursă inepuizabilă de sănătate.

V-ați întrebat vreodată de ce adesea femeia gravidă poftește la murături?! Cred că poate fi un argument în sensul celor menționate mai sus, nu-i așa? Micuțul din burtică știe foarte bine ce e bun și ce e rău pentru el... Natura nu dă greș niciodată!

Prin fermentare, legumele dau naștere la bacterii sănătoase, care curăță intestinul de bacterii dăunătoare. Iar de sănătatea intestinului depinde  imunitatea noastră. Vă dau o stare de bine, reglează somnul, scade anxietatea.

Murăturile în saramură au efect antiinflamator, atenuează alergiile și au efect anticangerigen.

Atenție însă la cantitatea de sare… Este indicat ca murăturile din varza, castraveții, gogonelele, etc să fie ținute măcar o oră în apă rece, la desărat,  înainte de a fi consumate.

Iată rețeta de castraveţi muraţi!

1. Castraveții se spală bine și, eventual, li se taie capetele. Apoi se așează în borcane.

2. Pentru un plus de savoare, dar și de sănătate și textură, adăugați în fiecare borcan câte o bucățică de hrean.

3. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare grunjoasă. Se aduce saramura la punctul de fierbere. Niciodată  să nu folosiți sare iodată la murături!

4. Saramura fierbinte se pune în borcane peste castraveți. Nu închideți imediat…Ci abia peste 2-3 ore. Și după ce s-au răcit complet puneți borcanele undeva la rece! Eu le țin în frigider până se mai răcește afară.

5. Puteți adăuga morcovi, sfeclă, țelină, mărar uscat sau verde, boabe de muștar, piper, ienibahar, puțin chili dacă vă place”.

image

Foto: Facebook