Cum se tratează corect durerile de spate, potrivit medicilor. Ce opţiuni există

Statisticile arată că aproape 80% din populație suferă, la un moment dat, de dureri de spate. Cauzele sunt diverse, iar stilul modern de viaţă, care include sedentarism şi obezitate, accentuează problema.

image

Foto: Shutterstock

Durerea de spate poate fi de tip inflamator (survenind în special noaptea sau dimineața) sau mecanic (declanșată de diverse mișcări și care se reduc în intensitate după administrarea de medicamente antalgice).

Există numeroși factori care duc la apariția durerilor de spate. „Pot fi implicate o mulțime de structuri ale coloanei vertebrale. În majoritatea cazurilor este vorba despre o entorsă ligamentară sau o întindere musculară (60 – 70%), urmată de afecțiuni degenerative (uzură) ale micilor articulații sau discuri intervertebrale, o hernie de disc, o fractură, tasare vertebrală datorată osteoporozei, îngustarea canalului vertebral la vârstnici etc.”, explică dr. Codrin Huszar, medic specialist ortopedie traumatologie.

Ce sunt lombalgiile

Printre cele mai frecvente tipuri de spate sunt lombalgiile. Iată ce sunt acestea, potrivit dr. Codrin Huszar: „Lombalgiile pot surveni în episoade acute (crize cu debut brusc, declanșate de un efort de ridicare sau un traumatism, de expunere la vibrații, agravate de mișcări sau efortul de tuse, fenomen cunoscut ca „lumbago”) ori se pot prezenta sub formă cronică (dureri de intensitate moderată, cu debut insidios, ce durează săptămâni/luni). La durerile de spate se poate asocia, în funcție de cauză, în formele mai grave, și sindromul radicular, datorat iritării rădăcinilor nervilor ce pornesc de la coloană spre membrele inferioare de procesul ce a provocat durerea. Acesta este reprezentat de durerea ce iradiază la nivelul fesei și/sau a unuia ori a ambelor membre inferioare, numită clasic „sciatică”. În funcție de stadiu, se mai pot înregistra parestezii (amorțeli) sau chiar pierederea sensibilității în zonele afectate, scăderea forței musculare până la paralizii, diminuarea sau pierderea reflexelor osteo – tendinoase, tulburări ale urinării sau defecației etc.

Vezi şi: Dureri de spate şi postură incorectă? Încearcă elongaţiile!

Când se prescriu medicamente

Dr. Lelia Hagiu, medic specialist reumatolog, explică tratamentul durerilor de spate: “La primul episod de durere, este foarte probabil ca simptomele să treacă treptat de la sine, chiar și fără ajutorul medicației. Dacă durerea persistă, se accentuează sau apar crize ulterioare, este indicat ca persoana în cauză să apeleze la ajutor medical.

În timpul consultației se va efectua un examen fizic riguros, dar se vor căuta și cauzele care au determinat apariția durerilor. În cazul unui efort fizic, a unei poziții vicioase la locul de muncă sau a obezității, tratamentul va începe chiar cu corectarea acestora. Dacă durerea este intensă, medicul va prescrie tratament medicamentos. Cele mai frecvente medicamente folosite pentru calmarea durerilor de spate sunt antiinflamatoriile nonsteroidiene și steroidiene, antialgicele, relaxantele musculare, rareori antidepresive. Folosirea acestor medicamente pe termen lung sau abuzul acestora nu este recomandat, întrucât se poate asocia cu reacții adverse în special gastrointestinale și cardiovasculare”.

Ce alte tratamente sunt indicate

În cele mai multe cazuri, tratamentul în cazul durerilor de spate constă într-o asociere de ședințe de fizio- și kinetoterapie cu tratamentul medicamentos de scurtă durată. „Pe termen lung, tratamentul poate presupune: continuarea exercițiilor de gimnastică medicală la domiciliu, evitarea menținerii unor poziții fixe pe perioade lungi (statul pe scaun, nemișcat, la birou), slăbirea  sau evitarea creșterii în greutate, adaptarea scaunului de la birou/a tipului de saltea și a pernelor, renunțarea la activitățile fizice care pot produce suferință la nivelul coloanei vertebrale (sporturi de contact, activități ce presupun ridicări repetate de greutăți, activități cu vibrații etc.), purtarea un orteze lombare („lombostat”) etc.”, explică medicul Codrin Huszar.

Ce beneficii aduce fiziokinetoterapia

Ciprian Gospodin, kinetoterapeut, explică indicaţiile fiziokinetoterapiei:

“Tratamentul prin fiziokinetoterapie are ca și obiective: combaterea durerii, controlul inflamației, creșterea mobilității articulare, corectarea aliniamentului și posturii coloanei. Tratamentul constă în electroterapie analgezică și resorbtivă, ultrasunet, laser terapie în primă fază, urmată de exerciții pentru coloana vertebrală, tehnici de relaxare musculară și a țesuturilor moi, tehnici de stretching și în ultima fază, exerciții pentru corectarea posturii și întărirea musculaturii stabilizatoare a spatelui și a articulațiilor mari. Fiecare tratament trebuie să fie personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de intensitatea și de locul durerii, și nu în ultimul rând, după o evaluare strictă a coloanei vertebrale”.

În ce situaţii este nevoie de operaţie

Tratamentul chirurgical este rezervat anumitor probleme care duc la apariția durerilor de spate. Astfel, în afara formelor complicate de hernie de disc, se recurge la diverse intervenții chirurgicale în caz de fracturi vertebrale, în stenoză spinală (îngustarea canalului spinal, unde se află măduva spinării și nervii rahidieni), care poate afecta sistemul nervos, ducând la pierderea forței musculare. De asemenea, se recurge la operație în anumite stadii ale spondilolistezei (alunecarea unei vertebre de la locul ei).