Te doare spatele? Iată când trebuie să mergi la medic!

1 durere spate jpg jpeg

Durerea de spate poate apărea la nivelul oricărei regiuni a coloanei vertebrale. Frecvente sunt cele din zona lombară, întrucât aceasta suţine cea mai mare parte a greutăţii din partea superioară.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de dureri este cea de spate. Statisticile aproape 90% dintre oameni au o durere de spate cel pu┼úin o dat─â de-a lungul vie┼úii. 

Spatele este o structur─â complex─â, ├«n componen┼úa c─âreia intr─â oasele, articula┼úiile, mu┼čchii, ligamentele ┼či tendoanele. Rolul lui este de a sprijini pozi┼úia vertical─â ┼či de a permite deplasarea sau mobilitatea. Structura osoas─â este reprezentat─â de coloana vertebral─â, care este o tij─â format─â prin suprapunerea de vertebre legate prin discul intravertebral. Canalul vertebral ad─âposte┼čte m─âduva spin─ârii ┼či nervii spinali.

Durerile de spate sunt clasificate dup─â mai multe criterii.

- ├Än func┼úie de frecven┼úa apari┼úiei lor pot fi: dureri de spate ocazionale (sunt cele acute, care dureaz─â p├ón─â la cel mult 6 luni, ┼či sunt cauzate, printre altele, de fracturi, pozi┼úie incorect─â, efort intens) sau cronice (dureaz─â peste 6 luni sau dincolo de punctul de vindecare a ┼úesuturilor).

- ├Än func┼úie de localizare, durerile de spate sunt ├«mp─âr┼úite ├«n: cele de la zona coccisului (apar mai ales ├«n sarcin─â, la menopauz─â, ├«n obezitate, spondilit─â, dup─â ┼čezutul prelungit), lombare (localizate sub ultima vertebr─â unde se ata┼čeaz─â coastele, care sus┼úine cea mai mare parte a greut─â┼úii corpului), toracice (├«n zona toracelui), cervicale (├«n zona cefei).  

- În funcţie de originea lor, durerile pot fi: musculare (cauzate de efort, poziţie incorectă), nervoase (apărute în urma tasării unui nerv), articulare (afectarea discurilor vertebrale) sau osoase (precum cele din osteoporoză).

DUREREA LOMBAR─é este resim┼úit─â ca un disconfort ascu┼úit, care poate fi agravat de statul ├«n picioare. Poate fi ├«n┼úep─âtoare ┼či uneori prelunge┼čte ├«n zona picioarelor. Poate fi ameliorat─â ├«n timpul mersului pe jos. Litiaza renal─â, ├«ntinderile musculare, boala degenerativ─â a discului intervertebral, spondiloza sau traumele pot cauza durerile de spate joase.

DUREREA DIN ZONA TORACIC─é afecteaz─â partea de mijloc a spatelui ┼či mai poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de amor┼úeaz─â ┼či furnic─âturi. Poate s─â apar─â pe fondul existen┼úei unor boli (artrit─â, osteoporoz─â, afec┼úiuni pulmonare, scolioz─â), a inflama┼úiei sau a posturii incorecte.

DUREREA DE SPATE CERVICAL─é apare ├«n zona dintre baza craniului ┼či partea superioar─â a umerilor. Poate induce imobilitatea capului ┼či uneori determin─â apari┼úia migrenelor. Mai poate fi ├«nso┼úit─â de furnic─âturi, amor┼úeal─â ┼či sl─âbiciune la nivelul picioarelor.

Când trebuie consultat medicul

În general, durerile de spate se ameliorează după câteva zile, cu ajutorul unor remedii sau tratamente disponibile fără reţetă. În anumite situaţii, este nevoie de prezentarea la doctor, mai ales că poate fi vorba de urgenţe medicale. Megi la un specialist dacă:

- Durerea de spate se menţine câteva săptămâni

- Se ├«nr─âut─â┼úe┼čte ┼či nu se observ─â ameliorare dup─â odihn─â

- Este resim┼úit─â ┼či la nivelul picioarelor, sub genunchi

- Cauzează slăbiciune sau incontinenţă urinară ori fecală, amorţeli; este însoţită de furnicături în zona coapselor, organelor genitale sau a anusului

- Apare concomitent cu febra, inflamaţia sau umflăturile în zona spatelui, pierdere în greutate.

Cite┼čte ┼či: Hernia de disc: cauze, simptome, tratament