Ai dureri mari de spate, care nu cedează? Află despre ce boală poate fi vorba!

Activitățile suprasolicitante, pozițiile vicioase de la birou, kilogramele în plus și sedentarismul sunt factori de risc care contribuie la apariția herniei de disc lombare, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni degenerative neurochirurgicale ale coloanei vertebrale.

image

Hernia se produce în momentul în care în structura normală a discului vertebral au loc modificări, generând durere persistentă de spate – simptomul principal al bolii, care se poate intensifica în timpul mișcării, tusei, strănutului sau atunci când pacientul stă mult timp în picioare. De asemenea, pacienții cu hernie de disc lombară se pot confrunta cu o iradiere a durerii pe lungimea piciorului, dar și cu slăbiciune musculară și senzație de amorțeală, diminuarea reflexelor la genunchi sau gleznă și chiar cu dificultate la mers. Netratată, hernia de disc lombară poate avea complicații severe, de la durere cronică greu de suportat până la producerea de leziuni permanente ale măduvei spinării.

Deoarece manifestările clinice sunt asemănătoare cu cele din alte afecțiuni, un consult la un medic specializat în neurologie este esențial în stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan terapeutic adecvat.

Diagnosticul de hernie de disc lombară este pus în urma unei anamneze complete și a unui examen clinic minuțios, la care se adaugă, în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte, câteva investigații imagistice: radiografie, CT, RMN, electromiografie (EMG), mielogramă (presupune injectarea unei substanțe colorate în canalul spinal pentru obținerea unei imagini mult mai clare a structurii vertebrale cu ajutorul razelor X).

În funcție de severitatea bolii, tratamentul variază de la repaus la pat, adoptarea unei poziții corecte a coloanei, kinetoterapie, eliminarea kilogramelor în plus, utilizarea unui dispozitiv de susținere pentru coloană, medicamente pentru ameliorarea durerii până la intervenție chirurgicală. Tratamentul chirurgical este indicat doar în urma unui consult de neurochirurgie și numai atunci când opțiunile terapeutice conservatoare, non-chirurgicale, nu sunt eficiente. Operația constă în îndepărtarea porțiunii herniate a discului și a oricărui fragment osos desprins din spațiul discului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni vertebro-spinale au acces la consulturi de specialitate, asigurate de medici cu o vastă experiență în domeniu, și la tehnici chirurgicale avansate, cu multiple beneficii: riscuri operatorii minime, incizii de mici dimensiuni, perioadă de spitalizare scurtă și recuperare rapidă. Departamentul de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu aparatură ultraperformantă – microscopul operator Zeiss Kinevo 900 și sistemul de neuronavigație Medtronic -, cu ajutorul căreia neurochirurgii pot realiza intervenții minim invazive de finețe în condiții de maximă siguranță.