Cum se tratează chirurgical obezitatea. Sfatul medicului

image

Pentru ca rezultatele chirurgiei bariatrice să fie cele dorite și să fie menținute întreaga viață, pacientul trebuie să respecte toate indicațiile medicului. Foto: Shutterstock  

Când dieta şi mişcarea nu sunt suficiente pentru a trata obezitatea, o soluţie este chirurgia bariatrică. Despre acestea ne-a vorbit dr. Viorel Dejeu, medic primar chirurg, dublu acreditat în chirurgia bariatrică și metabolică.

Cele mai moderne intervenții chirurgicale împotriva obezității sunt și chirurgicale, dar și non-chirurgicale, adaptate fiecărui pacient care apelează la noi. Decizia o luăm după un consult amănunțit al stării de sănătate a pacientului, atunci identificăm soluția cea mai bună pentru el. Câte kilograme are de dat jos? A mai avut intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului? Are afecțiuni, probleme de sănătate? E sub vreun anume tratament? Acestea, dar și multe alte informații ne ajută să aflăm istoricul pacientului și să găsim varianta potrivită lui și adaptată organismului său.

Vezi şi: Cum a slăbit Răzvan Popescu: „Nu mai aveam răbdare să-i ascult pe nutriționiști”

Când este indicată intervenţia bariatrică

Recomand ca pacienții să ia în calcul o intervenție bariatrică doar atunci când au încercat toate celelalte variante și nimic nu a funcționat, ba mai mult, când au văzut că greutatea lor a crescut în ritm accelerat. Și când spun „toate celelalte variante” mă refer la sport, alimentație echilibrată și hidratare intensă. Acest trio imbatabil care pentru noi toți face minuni, cu costuri minime, dar cu determinare, cu constanță și cu organizare la maximum. Pentru că da, trebuie să fim foarte stăpâni pe noi, pe poftele noastre alimentare, pe programul nostru de zi cu zi ca să știm cum să ne păstrăm sănătoși, energici și în echilibru pe o perioadă cât mai mare.

Sigur că tehnicile de chirurgie bariatrică au o influență asupra echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc și ar trebui să ajungă la o greutatea convenabilă în circa 8-12 luni.

1. Sleeve gastric

  Este o operație de micșorare a stomacului, care presupune îndepărtarea unei porțiuni mari din stomac, anume, aproximativ 80%, lăsând astfel în circuitul digestiv un tub gastric mult micșorat. Procedeul este foarte eficient, atât datorită micșorării volumului, cât și îndepărtării porțiunii de stomac responsabile de formarea unui hormon care stimulează centrii de foame. 

În funcție de greutatea de la care s-a pornit, pacientul poate să revină la greutatea ideală în 1-2 ani de la intervenția chirurgicală. Pentru pacienții supraobezi, cu un IMC de peste 50-60, acest tip de operație poate fi un prim-pas, completat ulterior cu un mecanism malabsorbtiv (bypass gastric).

E important de reținut că obezitatea e o boală care nu se încheie odată cu operația. Ea e de fapt un proces îndelungat, care, tratat cu seriozitate, cu motivație și cu ambiție, duce la rezultatele dorite, la scădere în greutate și la îmbunătățirea considerabilă a stilului de viață. Diabetul, hipertensiunea, apneea de somn pot regresa până la vindecarea completă, acolo unde există probleme.

2. Inelul gastric 

Presupune montarea unui inel de silicon în jurul porțiunii superioare a stomacului. Ce facem e să formăm un stomac mai mic deasupra inelului. Prin această intervenție, pacientul va consuma cantități mai mici de alimente și va avea senzație de sațietate precoce. Inelul este conectat la un mic rezervor de plastic plasat sub piele. Prin acesta se ajustează diametrul inelului prin injectarea de ser fiziologic.

În acest caz, rezultatele sunt comparabile cu cele ale sleeve-ului gastric, deși uşor inferioare. E important de menționat că procedeul este reversibil.

Postoperator, pacientul urmează o dietă adecvată, conform recomandărilor primite la externare. Inelul poate să rămână și să își păstreze efectul restrictiv mai mulți ani.

3. Plicatura gastrică 

Este un tip de intervenție prin care stomacul este plicaturat, din afară spre înăuntru, astfel că stomacul rezultat va avea un volum mult redus. Este o procedură similară inelului gastric și ușor inferioară sleeve-ului, pe care o recomandăm, de regulă, pacienților care suferă de o formă de obezitate ușoară sau moderată. Dezavantajul față de sleeve-ul gastric constă în persistența mecanismului hormonal, deoarece nu îndepărtăm vreo parte din stomac.

Cele 3 tipuri de intervenții de mai sus se realizează laparoscopic sau clasic, cu o recuperare postoperatorie rapidă și o durată de spitalizare de 48-72 de ore.

4. By-pass gastric 

Este un tip de intervenție recomandată pacienților obezi sau/și diabetici. După această intervenție chirurgicală, toți pacienții înregistrează ameliorarea diabetului, iar în până la 80 % din cazuri remisia diabetului. Se adresează şi pacienților care suferă de obezitate mai puțin severă, de grad 1 și 2, datorită efectelor excelente asupra diabetului zaharat de tip 2. Combină mecanismul restrictiv (mișcorarea stomacului), cu cel malabsorbtiv.

Intervenția e realizată laparoscopic, minim invaziv, urmată de o îngrijire postoperatorie foarte atentă, cu dietă adaptată și cu controale periodice.

Pacientul poate atinge greutatea ideală în primii doi ani de la intervenție, odată cu regresia comorbidităților (diabet, hipertensiune etc.)