Cum a slăbit Răzvan Popescu: „Nu mai aveam răbdare să-i ascult pe nutriționiști”

Într-o luptă cu kilogramele de aproape 25 de ani, timp în care i-a fost greu să țină sub control greutatea, prezentatorul radio Răzvan Popescu, a hotărât să scape de obezitate, apelând la chirurgia bariatrică.  

image

Pe 17 iunie 2022, atunci când a ajuns la un spital privat din Bucureşti, Răzvan cântărea 125,7 kg, la o înălțime de 1,79 m. În termeni medicali, asta înseamnă că se confrunta cu obezitate de grad 2, fiind la un pas distanță de forma severă a obezității: obezitatea morbidă. Pe scurt, se afla într-o situație medicală riscantă și avea nevoie să facă o schimbare majoră.

„Până la 29 de ani, când mi-am atins recordul de greutate, de 143 kg, am avut numeroase tentative de a slăbi, am ținut numeroase diete: dieta cu supă de varză, dieta cu varză, dieta cu brânză topită etc. De-abia la 30 de ani am urmat prima dietă asistată, când am cunoscut-o pe nutriționista care mi-a promis că mă ajută să slăbesc. În șase luni, cu dieta și cu sport, am reușit să ajung la 93 kg. Problemele cu greutatea au reapărut după ce n-am mai făcut sport, din cauza unei entorse. Am ajuns la greutatea de 131 kg. Cel mai mult mă îngrășam în weekend, câte trei-patru kilograme, în urma meselor cu prietenii.”, povestește Răzvan.

După perioada pandemiei, în care i-a fost și mai greu să țină sub control problema kilogramelor și pierzându-și încrederea în posibilitatea de a obține o greutate normală pe care s-o poată păstra prin căile deja încercate, Răzvan a hotărât să scape de obezitate, definitiv de această dată, prin tratament chirurgical.

Nu mai aveam răbdare să-i ascult pe nutriționiști, pentru că știam deja tot ce aveau să-mi spună. Problema mea era alta, nu că nu știam ce este bine să mănânc și ce nu. După mai mulți ani de când negociam cu soția mea, am decis să mă operez. Iar soția a fost de acord.”, spune Răzvan.

A făcut gastric sleeve

Aproximativ 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de obezitate, iar gastric sleeve este o optiune sigură și eficientă de a slăbi, micşorarea stomacului fiind una dintre cele mai utilizate intervenții bariatrice laparoscopice.

 Această metodă chirurgicală ajută pacienții să scape de kilogramele în plus și contribuie la ameliorarea pana la vindecare a afecțiunilor asociate obezității: diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, steatoză hepatica, reflux gastroesofagian, herniile hiatale, tulburări de somn (apnee).

La ora actuală, gastric sleeve este tipul de operație bariatrică cel mai frecvent realizat la nivel mondial. Prin operație, o să fie schimbată intensitatea foamei, o să fie schimbată apetența pentru unele dintre gusturi, mai ales pentru gustul dulce la unii pacienți (un beneficiu extrem de important pentru consumatorii de dulciuri care nu mai regăsesc plăcerea gustului, dulcele devenind chiar neplăcut). Efectul de reducere al apetitului se instalează imediat postoperator., explică dr. Ionuţ Hutopilă, chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Vezi şi: De ce este important să ştii ce indice de masă corporală ai. Iată cum îl calculezi!

Cum taie gastric sleeve foamea și poftele

Foamea emoțională și poftele de nestăvilit fac, de obicei, o persoană să mănânce mai mult decât ar avea nevoie pentru activitatea zilnică, ajungând să acumuleze kilograme. Iar tratamentele chirurgicale bariatrice vin în sprijinul acestor persoane, ca mijloace de suplimentare a efortului de voință, prin limitarea impulsului de a mânca. Dacă în cazul dietelor, după ce medicul nutritionist evaluează situația și realizează planul alimentar, responsbilitatea aplicării recomandărilor revine pacientului, care se luptă cu toate poftelor naturale, cu ajutorul operației de gastric sleeve, persoana în cauză nu va mai trebui să se descurce pe cont propriu.

Viața după intervenția bariatrică

În prezent, la aproape un an de la operație și cu 50 de kilograme în minus, Răzvan Popescu se simte excelent si beneficiază de două schimbări importante, care îi fac viața considerabil mai bună: nu mai sforăie și nu mai transpiră abundent, așa cum se întâmpla pe vremuri.

„Acum, la aproape un an de la operație, sunt în etapa în care pot să mănânc orice, în care redescopăr mâncarea, pentru că multe dintre mâncărurile care îmi plăceau mult înainte nu mă mai atrag în momentul de față. De exemplu, dulciurile sunt ca un accesoriu, nu mai am dorința să dau iama în dulciuri. Operația bariatrică m-a ajutat să nu mai am pofte, să nu mai am foamea aia nebună, clar este cel mai bun ajutor pe care îl poți primi pentru a scăpa de kilograme. Acum, mănânc într-o zi cam cât gustam înainte să mă așez la masă atunci când nu eram operat. Cam asta este diferența. Cel puțin în cazul meu, nu există nicio urmă de frustrare, care în dietele normale există. În dietele normale te confrunți cu foamea, cu poftele, ai ceva care te roade în permanență, care îți cere mâncare.”

Echipa multidisciplinară care îl supraveghează pe Răzvan recomandă pacienților ca în primul an de la intervenția chirurgicală bariatrică să vină la control la anumite perioade prestabilite: la o lună, trei luni, șase luni și la 12 luni. După primul an, este recomandat să vină la control o dată pe an.