De ce este important s─â ┼čtii ce indice de mas─â corporal─â ai. Iat─â cum ├«l calculezi!

1 indice masa corporala jpg jpeg

├Än contextul cre┼čterii num─ârului de persoane supraponderale ┼či sedentare, urm─ârirea constant─â a indicelui de mas─â corporal─â (IMC) poate constitui un instrument util ┼či motivant ├«n lupta cu kilogramele.

Indicator stabilit de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, indicele de mas─â corporal─â este un instrument de ajutor pentru a stabili statusul ponderal. Practic, este un raport matematic ├«ntre greutatea ┼či ├«n─âl┼úimea unei persoane.

ÔÇ×Indicele de mas─â corporal─â (IMC) este un indicator static definit ca raportul dintre greutatea unei persoane, exprimat─â ├«n kilograme, ┼či p─âtratul ├«n─âl┼úimii, exprimat─â ├«n metri. Valoarea indicelui de mas─â corporal─â rezultat este m─âsurat ├«n kg/m2. IMC poate indica dac─â o persoan─â are o greutate optim─â pentru ├«n─âl┼úimea sa, dar aceast─â valoare nu este suficient─â pentru a pune un diagnostic.

De┼či este o analiz─â util─â, IMC nu func┼úioneaz─âpentru toate persoanele, de exemplu pentru copii, sportivi de performan┼ú─â sau persoane peste 65 de ani, ├«n plus, nu face diferen┼úa de sex sau forma corpului.

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 ┼či alte afec┼úiuni metaboli cecre┼čte nu doar odat─â cu valorile ridicate ale indicelui corporal, ci ┼či cu circumferin┼úa taliei, aceasta indic├ónd o acumulare excesiv─â de ┼úesut adipos ├«n abdomen ┼či ├«n jurul organelor interneÔÇŁ, explic─â Maria Martac, biolog, consultant ├«n nutri┼úie ┼či Health Coach, la Clinica DigestMed.  

INFO

Indicele de mas─â corporal─â (IMC) reprezint─â raportul dintre greutate (kg) ┼či ├«n─âl┼úime (m) la p─âtrat (IMC = greutate/├«n─âl┼úime┬▓). 

Statusul ponderal

Indice Mas─â Corporal─â

(Kg/m┬▓)

Subponderal

sub 18,5

Greutate normal─â

├«ntre 18,5 ┼či 24,9

Supraponderal

├«ntre 25 ┼či 29,9

Obezitate gradul I

├«ntre 30 ┼či 34,9

Obezitate gradul II

├«ntre 35 ┼či 39,9  

Obezitate gradul III

peste 40

Aceste valori sunt ├«ns─â mai mult orientative ┼či nu pun diagnosticul definitiv de obezitate, pentru care se iau ├«n considerare ┼či al┼úi factori, cum ar fi structura sistemului osos.

C├ónd trebuie s─â sl─âbe┼čti

Un indice de mas─â corporal─â mai mare de 30 este un semn c─â trebuie s─â sl─âbe┼čti, mai ales dac─â exist─â ├«n familie un istoric de boli cardiace, diabet sau hipertensiune. Re┼úine c─â greutatea din jurul taliei este cea mai periculoas─â pentru s─ân─âtate. Potrivit unui studiu recent, realizat de Institutul German de Nutri┼úie, persoanele cu gr─âsime abdominal─â sunt mai expuse riscului de deces din cauza unor boli asociate obezit─â┼úii, chiar dac─â IMC are o valoare normal─â. Conform speciali┼čtilor, o dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la b─ârba┼úi ┼či 88 centimetri la femei reprezint─â obezitate abdominal─â.

SFATUL SPECIALISTULUI

Maria Martac, biolog, consultant ├«n nutri┼úie ┼či Health Coach, la Clinica DigestMed

Persoanelor cu IMC <18,5, medicul/nutri┼úionistul le poate recomanda o diet─â de acumulare de kilograme printr-o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â, bogat─â ├«n proteine, astfel ├«nc├ót s─â se dezvolte cu preponderen┼ú─â musculatura corpului. Un astfel de regim presupune ┼či exerci┼úii fizice specifice pentru cre┼čterea masei musculare.

Persoanele cu un indice de mas─â corporal─â cuprins ├«ntre valorile 22 ┼či 25 sunt considerate normoponderale. Cantitatea de gr─âsime din organism este suficient─â astfel ├«nc├ót organismul s─â aib─â o stare de s─ân─âtate bun─â.

La persoanele supraponderale se recomand─â diete echilibrate ┼či mi┼čcare ├«n vederea sc─âderii stratului de ┼úesut adipos din jurul abdomenului. Este foarte important s─â se urm─âreasc─â periodic IMC ┼či s─â se adapteze dieta la necesit─â┼úile pacientului.

Persoanele obeze prezint─â un risc crescut pentru a dezvolta diferite afec┼úiuni metabolice, boli articulare, cardiovasculare etc. La aceste persoane este imperios necesar s─â se adopte un regim alimentar c├ót mai echilibrat ┼či mi┼čcarea s─â fie parte important─â din via┼úa lor. ├Än mod special, aceste persoane trebuie s─â fie ghidate de c─âtre un medic sau nutri┼úionist specializat ├«n nutri┼úie ┼či diabet ├«n demersul lor de a reveni la valorimaimici ale IMC, respectiv ale stratului de ┼úesut adipos.

Cite┼čte ┼či: Iat─â cum sl─âbe┼čti f─âr─â s─â ┼úii diet─â!