De ce este important să ştii ce indice de masă corporală ai. Iată cum îl calculezi!

1 indice masa corporala jpg jpeg

În contextul creşterii numărului de persoane supraponderale şi sedentare, urmărirea constantă a indicelui de masă corporală (IMC) poate constitui un instrument util şi motivant în lupta cu kilogramele.

Indicator stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, indicele de masă corporală este un instrument de ajutor pentru a stabili statusul ponderal. Practic, este un raport matematic între greutatea şi înălţimea unei persoane.

„Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator static definit ca raportul dintre greutatea unei persoane, exprimată în kilograme, şi pătratul înălţimii, exprimată în metri. Valoarea indicelui de masă corporală rezultat este măsurat în kg/m2. IMC poate indica dacă o persoană are o greutate optimă pentru înălţimea sa, dar această valoare nu este suficientă pentru a pune un diagnostic.

Deşi este o analiză utilă, IMC nu funcţionează pentru toate persoanele, de exemplu pentru copii, sportivi de performanţă sau persoane peste 65 de ani, în plus, nu face diferenţa de sex sau forma corpului.

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi alte afecţiuni metaboli cecreşte nu doar odată cu valorile ridicate ale indicelui corporal, ci şi cu circumferinţa taliei, aceasta indicând o acumulare excesivă de ţesut adipos în abdomen şi în jurul organelor interne”, explică Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie şi Health Coach.  

INFO

Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţime²). 

Statusul ponderal

Indice Masă Corporală (Kg/m²)

Subponderal - sub 18,5

Greutate normală - între 18,5 şi 24,9

Supraponderal - între 25 şi 29,9

Obezitate gradul I - între 30 şi 34,9

Obezitate gradul II - între 35 şi 39,9  

Obezitate gradul III - peste 40

Aceste valori sunt însă mai mult orientative şi nu pun diagnosticul definitiv de obezitate, pentru care se iau în considerare şi alţi factori, cum ar fi structura sistemului osos.

Când trebuie să slăbeşti

Un indice de masă corporală mai mare de 30 este un semn că trebuie să slăbeşti, mai ales dacă există în familie un istoric de boli cardiace, diabet sau hipertensiune. Reţine că greutatea din jurul taliei este cea mai periculoasă pentru sănătate. Potrivit unui studiu recent, realizat de Institutul German de Nutriţie, persoanele cu grăsime abdominală sunt mai expuse riscului de deces din cauza unor boli asociate obezităţii, chiar dacă IMC are o valoare normală. Conform specialiştilor, o dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la bărbaţi şi 88 centimetri la femei reprezintă obezitate abdominală.

SFATUL SPECIALISTULUI

Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie şi Health Coach 

Persoanelor cu IMC <18,5, medicul/nutriţionistul le poate recomanda o dietă de acumulare de kilograme printr-o alimentaţie sănătoasă, bogată în proteine, astfel încât să se dezvolte cu preponderenţă musculatura corpului. Un astfel de regim presupune şi exerciţii fizice specifice pentru creşterea masei musculare.

Persoanele cu un indice de masă corporală cuprins între valorile 22 şi 25 sunt considerate normoponderale. Cantitatea de grăsime din organism este suficientă astfel încât organismul să aibă o stare de sănătate bună.

La persoanele supraponderale se recomandă diete echilibrate şi mişcare în vederea scăderii stratului de ţesut adipos din jurul abdomenului. Este foarte important să se urmărească periodic IMC şi să se adapteze dieta la necesităţile pacientului.

Persoanele obeze prezintă un risc crescut pentru a dezvolta diferite afecţiuni metabolice, boli articulare, cardiovasculare etc. La aceste persoane este imperios necesar să se adopte un regim alimentar cât mai echilibrat şi mişcarea să fie parte importantă din viaţa lor. În mod special, aceste persoane trebuie să fie ghidate de către un medic sau nutriţionist specializat în nutriţie şi diabet în demersul lor de a reveni la valorimaimici ale IMC, respectiv ale stratului de ţesut adipos.

Citeşte şi: Iată cum slăbeşti fără să ţii dietă!