Aceste boli pot duce la îngrăşare! Medicul explică
Atunci când o persoană mănâncă sănătos, face mișcare constant, iar numărul de kilograme de pe cântar continuă să crească, cauza poate fi o boală.
"Obezitatea, problemă mondială de sănătate publică, cu incidența ȋn creștere, se asociază cu mâncatul excesiv și cu lipsa activității fizice. Dacă o persoană consumă ȋn mod regulat alimente bogate ȋn calorii și nu arde surplusul prin activitate fizică, se confruntă cu supragreutatea și apoi cu obezitatea, afecțiune frecvent întâlnită nu numai ȋn rândul adulților, ci și al copiilor.
Factorii de risc care cresc probabilitatea instalării obezității sunt numeroși, din păcate nu toți pot fi modificabili. Cunoașterea riscului este important, pentru ca persoana ȋn cauză să poată lua măsuri pentru a ajunge la o greutate normală, astfel încât sa poată fi prevenite o serie de afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabetul zaharat, bolile articulare.
Dintre factorii de risc menționăm: factori prenatali, obiceiurile familiale, anumite medicamente, rezistenta la leptină, lipsa somnului de bună calitate şi stresul.
Obezitatea poate fi combătută prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă cu număr adecvat de calorii și practicarea exercițiilor fizice, chiar și a mersului pe jos. De asemenea, sunt utile gestionarea stresului (evitarea situațiilor ȋn care știi că ai putea fi tentat sa mănânci ȋn exces, compulsiv), obținerea unui somn de calitate (cina luată cu minim 2-3 ore înainte de culcare), evitarea alimentelor și băuturilor cu cofeină după ora 15:00, evitarea alcoolului înainte de culcare, cititul unei cărți, evitarea statului cu ochii ȋn ecrane cu minim o oră înainte de culcare), respectarea unei discipline alimentare, cu mese luate la intervale regulate, într-o atmosferă liniștită, mâncatul încet, fără a fi distrat de alte activități care solicită atenția (calculator, telefon, TV).", explică dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă, medic primar gastroenterologie, doctor în ştiinţe medicale.
Boli care favorizează îngrăşarea
Creșterea în greutate total inexplicabilă poate fi asociată cu unele probleme de sănătate.
Dr. Raluca Oprea enumeră afecțiunile care pot contribui la îngrășarea excesivă:
- Hipotiroidismul, boală care poate fi depistată ȋn urma unor controale endocrinologice de rutină, apare când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni.
- Depresia: persoanele cu tulburări de dispoziție pot prezenta niveluri mai ridicate ale cortizolului plasmatic, acesta putând determina depunerea grăsimii abdominale;
- Insomnia: lipsa somnului poate determina organismul să producă ȋn exces cortizol și insulină, generând creșterea necontrolată a apetitului;
- Boala Cushing: glandele suprarenale produc cantitate mare de hormoni de stres.
- Sindromul ovarelor polichistice este provocat de cantitatea prea mare de hormon androgen masculin. Această tulburare hormonală poate afecta sau chiar inhiba fertilitatea și poate cauza o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv excesul de păr facial și corporal și creșterea inexplicabilă în greutate.
Alte cauze
Administrarea unor medicamente: hormoni steroizi, contraceptive, antipsihotice, antidepresive, antiepileptice.
Menopauza: scăderea secreției de estrogen poate contribui la apariția obezității abdominale.
Vezi şi: Modul inedit în care poate fi tratată depresia. Nu include medicamente!