Marinarea alimentelor în siguranţă şi să eviţi toxiinfecţiile

1 2 jpg jpeg

Marinarea alimentelor în siguranţă. O marinadă are ca bază un lichid acid precum sucul de lămâie, oţetul sau vinul, alături de ulei. Pe lângă acestea, în marinadă se mai pun diverse condimente, mai ales ceapă şi usturoi, şi ierburi după gustul fiecăruia, zahăr sau miere. Unii bucătari recomandă să se pună şi sare, mai ales la carnea de porc, pentru că o frăgezeşte, alţii spun că sarea tinde să scoată umiditatea din carne şi s-o lase prea uscată. Dacă marinezi tofu sărat, nu e cazul să adaugi sare suplimentar.

Marinarea alimentelor în siguranţă.  De ce trebuie să ţii cont când o prepari?

  • Foloseşte un recipient cu capac. Nu e indicat să foloseşti un vas metalic, pentru că poate interacţiona cu acidul; utilizează, în schimb, un vas de sticlă care se poate închide ermetic.
  • Ţine recipientul în frigider. Nu lăsa marinada pe blatul sau pe masa din bucătărie, deoarece căldura accelerează multiplicarea bacteriilor şi ultimul lucru pe care îl doreşti este un produs alterat.
  • Dacă ai plănuit un picnic şi vrei să iei cu tine vasul cu produse marinate, transportă-l într-o pungă termoizolantă, pentru a-l păstra cât mai rece până la ora mesei.
  • Nu refolosi marinada sau, dacă faci acest lucru, fierbe-o înainte. Dacă ai marinat carne crudă şi vrei să reutilizezi lichidul rămas după marinare, pune-l întâi la fiert, pentru a distruge orice bacterii nocive ar fi putut să apară.
  • Nu lăsa alimentele să se marineze prea mult timp. Legumele sau tofu nu au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a prinde aromă, iar carnea tăiată în bucăţi mici sau felii subţiri, se marinează în 2 ore. Când scoţi alimentele din marinadă, tamponeză excesul de sos cu un şervet.