Motivele pentru care sexul doare uneori

1 2 jpg jpeg

Sexul nu trebuie să doară. Orice durere în urma sau în timpul acestei activităţi poate fi rezultatul unei combinaţii de factori fizici şi psihologici. În cazul factorilor fizici, ne referim la anumite boli cu transmitere sexuală, infecţii urinare, răni în zona genitală sau alte disfuncţii ale organismului. Este necesar consultul de specialitate.

Motivele psihologice care provoacă durerea

Factorii psihologici pot fi numeroşi, însă printre cele întâlniţi se numără experienţele sexuale neplăcute sau chiar agresive.

Dacă ai resimţit durere în timpul actului sexual, indiferent că este din cauza unei boli sau a unei poziţii greţite, există riscul ca data viitoare să anticipezi durerea. În acest caz, nivelul de excitare poate scădea, vaginul nu se va mai lubrifia corespunzător, iar starea tensionată va face ca durerea să fie mult mai intensă.

Pierderea apetitului sexual

Se întâmplă adesea ca unul dintre parteneri să nu aibă chef de sex din cauza stresului, a programului încărcat sau a altor probleme. Avansurile pot fi greu de refuzat. Pentru a nu crea dispute în cuplu, se ajunge la sexul din obligaţie care se poate lăsa cu dureri. Creierul nu este pregătit pentru a beneficia de pe urma acestei partide, iar vaginul nu se lubrifiază, făcând astfel dificilă activitatea intimă.

Lipsa comunicării în cuplu joacă şi ea un rol important. Atunci când sunt reţineri, adesea se întâmplă ca partidele amoroase să nu fie tocmai aşa cum sunteţi obişnuiţi.

Află cum să previi infecţiile vaginale AICI

Infecţiile vaginale

Cea mai frecventă cauză fizică a durerilor este apariţia infecţiilor la nivel genital care determină inflamarea şi iritarea zonei, aspect care poate să interfereze cu lubrifierea naturală a vaginului. De multe ori, aceste infecţii sunt însoţite de mâncărimi, scurgeri anormale care dau disconfort atât în timpul actului sexual cât şi înafara lui.

Infecţiile tractului urinar

Cistita poate să favorizeze dureri în timpul urinării şi al actului sexual din cauza presiunii exercitate asupra vezicii inflamate.

Pe de altă parte, nu trebuie să faci abstracţie nici de bolile cu transmitere sexuală. Un exemplu este Chlamydia, cea mai frecventă boală cu trasmitere sexuală care cauzează dureri în timpul actului sexual.

Află cum poţi să tratezi endometrioza AICI

Endometrioza

Ţesutul adipos, care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină, se dezvoltă şi în afara uterului. Această afecţiune se numeşte endometrioză şi peste jumătate dintre femeile care sunt afectate de această boală semnalează dureri apărute în timpul actului sexual.

Reţine!

Orice durere apărută la nivel genital trebuie să te convingă să te adresezi unui medic de specialitate, pentru a preveni problemele ulterioare de sănătate.