Contracepţia, necesară şi în adolescenţă

1 2 jpg jpeg

Este foarte important ca adolescentul să afle informaţiile corecte referitoare la sarcinile nedorite şi la bolile cu transmitere sexuală. Răspunsuri la o mulţime de întrebări legate de activitatea sexuală poate primi de la colegi, din filme, cărţi, reviste, dar şi de pe internet. Psihologul Claudia Borza îi sfătuieşte pe adolescenţi să-şi cunoască trupul şi să-l îndrăgească, să nu se ruşineze de el, apoi să se informeze asupra importanţei pe care o au metodele de contracepţie.

„Să vă începeţi viaţa sexuală înseamnă să trăiţi o experienţă nouă, dar înseamnă şi că pot interveni o sarcină sau infecţii cu transmitere sexuală“, spune specialistul. Momentul potrivit pentru debutul sexual depinde de fiecare om în parte. De aceea, este esenţial să-i explici adolescentului că primul act sexual nu trebuie să se desfăşoare la presiunea partenerului sau a anturajului, ci atunci când există un acord de ambele părţi.

De asemenea, adu în discuţie că decizia de a începe viaţa sexuală este una importantă şi nu trebuie, ca fată, să fie ruşinată că este încă virgină. Pe de altă parte, şi fetele, şi băieţii trebuie încurajaţi să folosească metodele contraceptive pentru a se proteja de sarcini nedorite şi de infecţii cu transmitere sexuală. Este indicat controlul medical

Avantajele modalităţilor de contracepţie pot fi explicate pe larg în cadrul unui consult la medic. Îndrumă-l să meargă la un cabinet de planificare familială, unde poate afla de la un specialist care este metoda contraceptivă potrivită lui.

În cazul fetelor, spune-le că un consult ginecologic nu este dureros, însă poate crea un uşor disconfort. Va afla dacă există modificări la nivelul organelor genitale externe şi interne. În concluzie, tânărul va şti că după ce îşi începe viaţa sexuală, sănătatea lui depinde de vizita periodică la medic.

Până să afle de la colegi sau de pe internet cum poate evita sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală fără să utilizeze contracepţia recomandată de medici, explică-i că metodele naturale precum coitul întrerupt (coitus interruptus - retragerea din vagin înainte de ejaculare), metoda calendarului şi cea a temperaturii bazale presupun un risc crescut nu doar pentru conceperea unui copil, dar şi de infecţii, cel mai des întânite fiind cele cu HIV, herpes, Chlamydia, Mycoplasma, hepatitele B şi C.

Printre cele mai folosite şi recomandate metode de contracepţie la adolescenţi se numără prezervativul. Acesta are avantajul că nu are efecte secundare de ordin hormonal şi, în plus, este accesibil ca preţ.

Spermicidele sunt substanţe chimice care distrug spermatozoizii şi se găsesc sub formă de creme, geluri sau ovule. Pentru acest tip de contraceptive, există avantaje şi dezavantaje, de exemplu, pot avea un cost mare, necesită un program de administrare, au reacţii adverse. În plus, nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.

Contraceptive orale combinate sunt preparate din estrogen şi progesteron sintetic, în concentraţii diferite, cu o eficacitate crescută în evitarea sarcinii. Acestea pot ajuta şi la reglarea ciclului menstrual şi la tratarea acneei, având dezavantajul că nu protejează de bolile transmisibile sexual.

„Rolul principal al mijloacelor contraceptive este cel de protecţie împotriva sarcinilor nedorite, dar prezervativul, o metodă contraceptivă de barieră foarte des folosită, are rol şi de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea rămâne metoda cea mai des recomandată tinerilor şi adolescenţilor“, medic de familie Simona Farcaş, Centrul ProVita, Bucureşti.