Complicația care poate apărea după ce te-ai vindecat de Covid- 19

covid jpg

Oricine a avut o formă gravă de Covid ar putea fi expus riscului unei complicații mortale după recuperare. Chiar și tinerii riscă să se trezească cu un efect secundar al bolii, avertizează oamenii de știință. 

Recuperarea după infecția cu Covid este legată de dezvoltarea unui număr mare de afecțiuni cornice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile psihice, cheaguri de sang, leziuni ale creierului, atac de cord. S-a demonstrat că toate acestea sunt frecvent diagnosticate la cei care au avut Covid.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au studiat 159 de persoane care au fost spitalizate cu Covid între mai 2020 și martie 2021.

Ei au descoperit că mulți avea miocardită în anul de după externare, asta după ce s-au efectuat teste de sânge, tomografie computerizată și RMN la organe.

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii și poate fi cauzată de o infecție, cum ar fi Covid.

Rezultatele au arătat că unul din opt pacienți a fost lovit de miocardită.

Afecțiunea poate provoca dureri în piept sau dispnee la urcarea scărilor, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatura ridicată și oboseala, sau palpitații ale inimii. 

“Severitatea generală a bolii Covid pare a fi principalul factor al acestui efect secundar”, spune profesorul Colin Berry, cercetător principal.

„Am descoperit că pacienții anterior sănătoși, fără afecțiuni subiacente, aveau probleme de sănătate, inclusiv miocardită, după spitalizare.Motivele sunt neclare, dar este posibil ca o persoană sănătoasă, care este spitalizată cu Covid-19, să aibă o infecție mai gravă decât cineva cu care se știe cu numeroase afecțiuni”.

Miocardita poate apărea pe termen scurt sau poate să fie cronică.

Dar acest studiu - care va continua timp de cinci ani - nu a descifrat dacă miocardita legată de Covid este ușor de tratat.

În cazurile pe termen lung, miocardita poate afecta mușchiul și țesutul inimii, spun experții, ceea ce ar putea duce la insuficiență cardiacă sau chiar la un transplant de organe. 

Studiul a constatat că inflamația în întregul corp și deteriorarea altor organe, cum ar fi rinichii, sunt, de asemenea, frecvente printre participanți. 

Într-o perioadă de 450 de zile după externarea din spital, unul din șapte pacienți a murit sau a fost readus la spital, iar doi din trei pacienți au avut nevoie de îngrijire ambulatorie.

Când participanții au fost chestionați, s-a descoperit că cei cu spitalizare anterioară pentru Covid aveau o calitate mai proastă a vieții, anxietate și depresie.

Femeile au mai multe șanse de a face miocardită, care, la rândul său, este legată de o bunăstare mentală și fizică mai scăzută, cum ar fi capacitatea de a face mișcare. 

Studiul, publicat în Nature Medicine, relevă, de asemenea, că unii pacienți suferă mult timp de Covid.

Până acum s-a descoperit că cei cu afecțiuni preexistente de sănătate pot fi mai expuși riscului.