Complica╚Ťia care poate ap─ârea dup─â ce te-ai vindecat de Covid- 19

covid jpg

Oricine a avut o form─â grav─â de Covid ar putea fi expus riscului unei complica╚Ťii mortale dup─â recuperare. Chiar ╚Öi tinerii risc─â s─â se trezeasc─â cu un efect secundar al bolii, avertizeaz─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â. 

Recuperarea dup─â infec╚Ťia cu Covid este legat─â de dezvoltarea unui num─âr mare de afec╚Ťiuni cornice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile psihice, cheaguri de sang, leziuni ale creierului, atac de cord. S-a demonstrat c─â toate acestea sunt frecvent diagnosticate la cei care au avut Covid.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au studiat 159 de persoane care au fost spitalizate cu Covid între mai 2020 și martie 2021.

Ei au descoperit c─â mul╚Ťi avea miocardit─â ├«n anul de dup─â externare, asta dup─â ce s-au efectuat teste de s├ónge, tomografie computerizat─â ╚Öi RMN la organe.

Miocardita este o inflama╚Ťie a mu╚Öchiului inimii ╚Öi poate fi cauzat─â de o infec╚Ťie, cum ar fi Covid.

Rezultatele au ar─âtat c─â unul din opt pacien╚Ťi a fost lovit de miocardit─â.

Afec╚Ťiunea poate provoca dureri ├«n piept sau dispnee la urcarea sc─ârilor, simptome asem─ân─âtoare gripei, cum ar fi temperatura ridicat─â ╚Öi oboseala, sau palpita╚Ťii ale inimii. 

ÔÇťSeveritatea general─â a bolii Covid pare a fi principalul factor al acestui efect secundarÔÇŁ, spune profesorul Colin Berry, cercet─âtor principal.

ÔÇ×Am descoperit c─â pacien╚Ťii anterior s─ân─âto╚Öi, f─âr─â afec╚Ťiuni subiacente, aveau probleme de s─ân─âtate, inclusiv miocardit─â, dup─â spitalizare.Motivele sunt neclare, dar este posibil ca o persoan─â s─ân─âtoas─â, care este spitalizat─â cu Covid-19, s─â aib─â o infec╚Ťie mai grav─â dec├ót cineva cu care se ╚Ötie cu numeroase afec╚ŤiuniÔÇŁ.

Miocardita poate ap─ârea pe termen scurt sau poate s─â fie cronic─â.

Dar acest studiu - care va continua timp de cinci ani - nu a descifrat dacă miocardita legată de Covid este ușor de tratat.

├Än cazurile pe termen lung, miocardita poate afecta mu╚Öchiul ╚Öi ╚Ťesutul inimii, spun exper╚Ťii, ceea ce ar putea duce la insuficien╚Ť─â cardiac─â sau chiar la un transplant de organe. 

Studiul a constatat c─â inflama╚Ťia ├«n ├«ntregul corp ╚Öi deteriorarea altor organe, cum ar fi rinichii, sunt, de asemenea, frecvente printre participan╚Ťi. 

├Äntr-o perioad─â de 450 de zile dup─â externarea din spital, unul din ╚Öapte pacien╚Ťi a murit sau a fost readus la spital, iar doi din trei pacien╚Ťi au avut nevoie de ├«ngrijire ambulatorie.

C├ónd participan╚Ťii au fost chestiona╚Ťi, s-a descoperit c─â cei cu spitalizare anterioar─â pentru Covid aveau o calitate mai proast─â a vie╚Ťii, anxietate ╚Öi depresie.

Femeile au mai multe ╚Öanse de a face miocardit─â, care, la r├óndul s─âu, este legat─â de o bun─âstare mental─â ╚Öi fizic─â mai sc─âzut─â, cum ar fi capacitatea de a face mi╚Öcare. 

Studiul, publicat ├«n Nature Medicine, relev─â, de asemenea, c─â unii pacien╚Ťi sufer─â mult timp de Covid.

P├ón─â acum s-a descoperit c─â cei cu afec╚Ťiuni preexistente de s─ân─âtate pot fi mai expu╚Öi riscului.