Câte cazuri de miocardită post-vaccinare au apărut în ţara noastră

1 vaccinare covid jpg jpeg

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a afirmat că în România au fost raportate 6 cazuri de miocardită după vaccinare la persoane între 17 şi 29 de ani. Din fericire, toate au avut o evoluţie favorabilă.

„În România, până la acest moment sunt raportate şase cazuri de miocardită. Ele sunt raportate la cinci băieţi şi o fată. Grupa de vârstă este între 17 ani şi 29 de ani.

Toate cele şase cazuri au apărut după vaccinul de la compania BioNTech/ Pfizer, trei cazuri după administrarea primei doze, trei cazuri după administrare a celei de-a doua doză. În toate cele 6 cazuri evoluţia a fost favorabilă, adică adolescenţii, tinerii au fost internaţi şi s-au externat cu stare generală foarte bună.

Media timpului apărut de la administrarea dozei şi până la diagnostic a fost de maxim... în primele şapte zile s-au stabilit aceste diagnostice”, a declarat Gheorghiţă.

Simptomele miocarditei

 „Semnele clinice care ridică suspiciunea de miocardită, cel mai frecvent au fost legate de durerea în piept, durere toracică, palpitaţii şi stare de oboseală.

Acestea au fost cele mai… sigur, şi febră a fost relatată în anumite cazuri. Dar, în absenţa acestor simptome care sunt evocatoare şi care, repet, apar foarte rar, nu este nevoie de alte investigaţii. Şi aici mă refer după vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.