Cât mai trăieşte o persoană după ce este diagnosticată cu boala Alzheimer?

Un diagnostic destul de dureros pentru persoana în cauză, dar şi pentru familia acesteia este boala Alzheimer.

image

Statisticile arată că în 2016, în lume trăiau 43,8 milioane de oameni cu boala Alzheimer sau alte forme de demență - 27 de milioane de femei și 16,8 milioane de bărbați, informează verywellhealth.com. Însă aceste cifre tind să crească şi se estimează că în 2050, peste 100 de milioane de oameni vor fi diagnosticate cu boala Alzheimer.

Boala Alzheimer debutează cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor. „Alzheimer (şi nu demenţa Alzheimer) este o boală neurodegenerativă cu evoluţie extrem de îndelungată, de regulă peste 25 de ani faţă de momentul apariţiei primelor leziuni, şi care are un foarte lung interval de timp complet lipsit de orice fel de simptome. Abia în ultimul stadiu de evoluţie a bolii, când deja încărcătura lezională cerebrală acumulată într-un timp îndelungat este deja foarte mare, apar primele manifestări clinice care pot fi de tip tulburare neurocognitivă”, explica regretatul profesor Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog. În multe cazuri, aceste tulburări neurocognitive sunt precedate de depresie şi de anxietate.

Vezi şi: Desenul banal care ajută la depistarea bolii Alzheimer. Ce este testul ceasului

Care este speranţa de viaţă în boala Alzheimer

Persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer sunt, în marea majoritate a cazurilor, în vârstă, iar la unele există şi alte boli asociate care influenţează speranţa de viaţă. Cu toate acestea, cercetătorii au făcut unele estimări.

Potrivit specialiştilor, speranța de viață pentru cei cu vârsta peste 65 de ani cu boala Alzheimer variază între patru și opt ani după diagnostic, dar unii trăiesc până la 20 de ani. Elementul-cheie este vârsta, deoarece cei diagnosticați mai devreme tind să trăiască mai mult.

Vezi şi: Poţi să-ţi reduci riscul de boală Alzheimer dacă faci aceste lucruri!

Factorii care determină longevitatea

Un studiu pe 438 de pacienți din Marea Britanie a arătat că principalii factori care determină cât de mult trăiește o persoană după ce a fost diagnosticată cu boala Alzheimer (sau altă formă de demență) sunt vârsta, sexul și nivelul de dizabilitate. Cercetarea a arătat că:

►Femeile au trăit, în medie, 4,6 ani după diagnostic, iar bărbații au trăit 4,1 ani.

►Persoanele diagnosticate la o vârstă mai mică de 70 de ani au trăit 10,7 ani, în comparaţie cu speranţa de viaţă de 3,8 ani în cazul celor care aveau 90 de ani sau peste când au primit diagnosticul.

►Cei cu o sănătate şubredă în momentul diagnosticului nu au trăit atât de mult.

►În mare, timpul mediu de supraviețuire pentru un participant la studiu diagnosticat cu boala Alzheimer sau demență a fost de 4,5 ani.