Senzația neplăcută care poate semnala etapa de debut a bolii Alzheimer

Persoanele aflate în etapele incipiente ale demenței sunt predispuse să uite să bea apă, ceea ce poate duce la deshidratare și la senzația de gură uscată, explică experți citați de Express.

Gura uscată ar putea fi un indicator timpuriu al bolii Alzheimer, au sugerat experții Express. Această senzație apare ca urmare a lipsei salivei, generate de o slabă hidratare fiindcă persoanele cu această boală uită să bea apă. Senzația este una inconfortabilă, potrivit Asociației Alzheimer. Deși este cunoscut faptul că persoanele în vârstă suferă de gura uscată mai des decât tinerii, acest lucru este dat de obicei, de utilizarea unro medicamente, nu de faptul că persoanele respective uită de bea apă.

Boala Alzheimer FOTO Shutterstock jpg

Pierderea memoriei face dificiă independența persoanei. Foto Shutterstock. 

Totuși, persoanele cu Alzheimer prezintă un „risc mai mare” de gură uscată, deoarece ar putea să nu bea suficientă apă, explică Asociația Alzheimer din Carolina de Nord și nordul Nevada.

În primele etape ale oricărei forme de demență, amintirea sarcinilor banale poate deveni din ce în ce mai dificilă – inclusivbăutul apei. Drept urmare, această pierdere timpurie a memoriei le poate face mai predispuse pe aceste persoane, la a avea gura uscată.

Pe lângă faptul că uită să bea, persoanele cu Alzheimer pot, de asemenea, să se lupte să comunice sau să rfie conștiente de faptul că sunt însetate. Rezultatele faptului că nu bea suficientă apă pot face, de asemenea, persoanele cu demență mai sensibile la dureri de cap, confuzie, infecții ale tractului urinar și constipație, explică societatea Alzheimer.

Gura uscată nu este singura problemă de sănătate orală care poate afecta persoanele cu demență. Deoarece pot uita alte practici de igienă, pot ajunge la probleme de sănătate. „În etapele mijlocii și târzii ale Alzheimer, sănătatea orală poate deveni mai dificilă. Persoana poate uita ce să facă cu pasta de dinți sau cum să se clătească sau poate fi rezistentă la asistența celorlalți.”, scrie Asociația Alzheimer, citată de Express.

De exemplu, un studiu publicat în jurnalul Dentistry Journal a constatat că persoanele cu boala Alzheimer aveau aproximativ 52 la sută mai multe riscuri de a-și pierde dinții.

Dacă aveți în grijă o persoană cu Alzheimer trebuie să vă asigurați că bea pe parcursul zilei doi litri de apă.

Citește și Mâncăm prea multă carne? Iată efectele!