Cel mai tânăr pacient diagnosticat vreodată cu Alzheimer are 19 ani

Boala Alzheimer cu debut precoce este în creștere la pacienții tineri.

Un studiu de caz a raportat că un tânăr de 19 ani este cel mai tânăr pacient cunoscut care a fost diagnosticat cu boala Alzheimer.

adolescent jpeg

Alzheimer este în creștere la pacienți tineri. Foto: Shutterstock

Adolescentul a arătat o scădere constantă a memoriei și a concentrării, iar studiile medicale au descoperit markeri fiziologici pentru debutul precoce al bolii.

Pacientul a fost testat negativ pentru orice markeri genetici cunoscuți ai bolii Alzheimer precoce, ceea ce face cazul cu atât mai rar și mai derutant, scrie Psychiatrist.

Tânărul, originar, în vârstă de 19 ani este din China este cea mai tânără persoană care a fost diagnosticată vreodată cu boala Alzheimer.

Cazul, prezentat într-un număr recent al Journal for Alzheimer's Disease, a descris un adolescent de sex masculin din Beijing care a început să se confrunte cu pierderea treptată a memoriei și dificultăți de concentrare la vârsta de 17 ani. El nu a putut să-și amintească unde și-a pus lucrurile sau ce sa întâmplat în ziua precedentă și a experimentat reacții întârziate și dificultăți de citire, au spus autorii.

Scorurile sale la testul de învățare verbală auditivă au confirmat, de asemenea, o afectare severă a memoriei.

Cercetătorii au efectuat teste medicale extinse pentru a diagnostica pacientul cu boala Alzheimer. O tehnică de imagistică folosind fluorodeoxiglucoză 18F pentru a examina creierul a evidențiat atrofie a hipocampului bilateral și hipometabolism în lobul temporal bilateral; aceștia sunt markeri timpurii ai bolii. Studiile ulterioare ale lichidului cefalorahidian al pacientului au arătat o concentrație crescută de p-tau181 și o scădere a raportului amiloid-β 42/40. Secvențierea întregului genom nu a evidențiat nicio mutație genetică cunoscută.

Boala Alzheimer cu debut precoce este destul de rară. Doar 5 până la 10 la sută din cazuri sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, conform celei mai recente actualizări a indicelui de sănătate Blue Cross Blue Shield (BCBS). Cu toate acestea, același raport a evidențiat o creștere cu 200% a diagnosticului de Alzheimer din 2013-2017 la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani.

Deși nu a fost identificată o cauză unică, cercetările indică debutul precoce al bolii probabil ca rezultat al mai multor factori, inclusiv genetica, stilul de viață și mediul. De asemenea, experții recomandă o abordare cu mai multe componente pentru a adapta tratamentele la nevoile fiecărui pacient. Nu există un remediu cunoscut pentru nicio formă de Alzheimer, deși s-a demonstrat că diagnosticarea promptă și intervenția timpurie încetinesc progresia acesteia.

„Acest caz atrage atenția asupra naturii eterogene a demenței care poate implica oameni de orice vârstă”, a spus George Perry, profesor la Universitatea Texas din San Antonio și redactor-șef al revistei. „În mod semnificativ, această descoperire poate separa boala Alzheimer de complexitatea îmbătrânirii și poate deschide terenul către noi concepte pentru a promova inovarea.”

Ceea ce face acest caz și mai derutant este faptul că, spre deosebire de acest adolescent, aproape toți pacienții sub 30 de ani care sunt diagnosticați cu boala Alzheimer cu debut precoce posedă mutații patologice ale genelor. Anterior, cel mai tânăr pacient care a fost diagnosticat vreodată cu Alzheimer a fost un tânăr de 21 de ani care avea o mutație genetică despre care se știe că este asociată cu această afecțiune.

„Acesta este cel mai tânăr caz raportat vreodată care îndeplinește criteriile de diagnostic pentru boala Alzheimer fără mutații genetice recunoscute”, au spus autorii cercetării.

Citește și Stai mult pe scaun? Iată c ear trebui să faci!