Poţi să-ţi reduci riscul de boală Alzheimer dacă faci aceste lucruri!

Afecţiune neurodegenerativă progresivă care afectează memoria, gândirea şi comportamentul, boala Alzheimer duce, în timp, la imposibilitatea efectuării treburilor zilnice. În vreme ce unii factori care contribuie la apariţia bolii nu pot fi modificaţi, putem interveni asupra altora.

image

Boala Alzheimer este cea mai frecventă dintre afecţiunile neurodegenerative care se manifestă prin demență, adică prin deteriorare cognitivă globală. Specifică bolii este degenerescența neuronilor, care se traduce prin atrofia globală a creierului. În urma micșorării creierului, sunt afectate aproape toate funcțiile acestui organ important.

Caracteristică acestei maladii este evoluția progresivă. Astfel, dacă la început se observă tulburări de memorie ușoare, cu timpul, deficitul cognitiv este foarte sever, astfel încât, în ultimul stadiu, bolnavul nu mai poate interacționa cu anturajul.

„Rasa, vârsta, istoricul familial şi aspectul genetic sunt factori de risc asociaţi bolii Alzheimer care nu pot fi modificaţi“, explică dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din New Mexico, citat de msn.com.

Măsuri care pot avea efect protector

Nu există o modalitate anume pentru a preveni demența – oamenii de știință studiază în continuare mecanismul de apariție a bolii. Totuși, există măsuri care au efect protector:

· Ține-ți mintea ocupată (use it or loose it – folosește-o sau rămâi fără ea). Lecturile, rezolvarea de puzzle-uri sau de integrame au efect protector asupra creierului.

· Fii activ fizic și social. Este ideal să dedici activității fizice 150 de minute săptămânal.

· Renunță la fumat.

· Hrănește-te sănătos. Dieta echilibrată te poate feri de multe boli, inclusiv de demență. Este indicat ca din dietă să nu-ți lipsească legumele, fructele, peștele gras și nucile. Evită grăsimile saturate (animale) și alege carnea slabă (de pasăre).

Ai grijă să nu-ți lipsească vitaminele din dietă. Unele studii au arătat că persoanele cu un nivel redus de vitamina D au un risc mai mare de a face unele tipuri de demență, printre care și Alzheimer. Și vitaminele C și complexul B pot avea efect protector.

· Ține sub control factorii de risc cardiovasculari: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul.

· Ai grijă la unele probleme de sănătate. Potrivit celor mai noi recomandări, este important să ceri ajutor de specialitate dacă suferi de pierderea auzului, depresie sau anxietate.

· Dormi suficient, 7-8 ore pe noapte.

Citeşte şi: Testul care îţi arată ce risc ai de a face boala Alzheimer