Poţi să-ţi reduci riscul de boală Alzheimer dacă faci aceste lucruri!

Afec┼úiune neurodegenerativ─â progresiv─â care afecteaz─â memoria, g├óndirea ┼či comportamentul, boala Alzheimer duce, ├«n timp, la imposibilitatea efectu─ârii treburilor zilnice. ├Än vreme ce unii factori care contribuie la apari┼úia bolii nu pot fi modifica┼úi, putem interveni asupra altora.

image

Boala Alzheimer este cea mai frecvent─â dintre afec┼úiunile neurodegenerative care se manifest─â prin demen╚Ť─â, adic─â prin deteriorare cognitiv─â global─â. Specific─â bolii este degenerescen╚Ťa neuronilor, care se traduce prin atrofia global─â a creierului. ├Än urma mic╚Öor─ârii creierului, sunt afectate aproape toate func╚Ťiile acestui organ important.

Caracteristic─â acestei maladii este evolu╚Ťia progresiv─â. Astfel, dac─â la ├«nceput se observ─â tulbur─âri de memorie u╚Öoare, cu timpul, deficitul cognitiv este foarte sever, astfel ├«nc├ót, ├«n ultimul stadiu, bolnavul nu mai poate interac╚Ťiona cu anturajul.

ÔÇ×Rasa, v├órsta, istoricul familial ┼či aspectul genetic sunt factori de risc asocia┼úi bolii Alzheimer care nu pot fi modifica┼úiÔÇť, explic─â dr. Jagdish Khubchandani, profesor de s─ân─âtate public─â la Universitatea de Stat din New Mexico, citat de msn.com.

M─âsuri care pot avea efect protector

Nu exist─â o modalitate anume pentru a preveni demen╚Ťa ÔÇô oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â studiaz─â ├«n continuare mecanismul de apari╚Ťie a bolii. Totu╚Öi, exist─â m─âsuri care au efect protector:

┬Ě ╚Üine-╚Ťi mintea ocupat─â (use it or loose it ÔÇô folose╚Öte-o sau r─âm├ói f─âr─â ea). Lecturile, rezolvarea de puzzle-uri sau de integrame au efect protector asupra creierului.

┬Ě Fii activ fizic ╚Öi social. Este ideal s─â dedici activit─â╚Ťii fizice 150 de minute s─âpt─âm├ónal.

┬Ě Renun╚Ť─â la fumat.

┬Ě Hr─âne╚Öte-te s─ân─âtos. Dieta echilibrat─â te poate feri de multe boli, inclusiv de demen╚Ť─â. Este indicat ca din diet─â s─â nu-╚Ťi lipseasc─â legumele, fructele, pe╚Ötele gras ╚Öi nucile. Evit─â gr─âsimile saturate (animale) ╚Öi alege carnea slab─â (de pas─âre).

Ai grij─â s─â nu-╚Ťi lipseasc─â vitaminele din diet─â. Unele studii au ar─âtat c─â persoanele cu un nivel redus de vitamina D au un risc mai mare de a face unele tipuri de demen╚Ť─â, printre care ╚Öi Alzheimer. ╚śi vitaminele C ╚Öi complexul B pot avea efect protector.

┬Ě ╚Üine sub control factorii de risc cardiovasculari: hipertensiunea arterial─â, colesterolul crescut, diabetul.

┬Ě Ai grij─â la unele probleme de s─ân─âtate. Potrivit celor mai noi recomand─âri, este important s─â ceri ajutor de specialitate dac─â suferi de pierderea auzului, depresie sau anxietate.

┬Ě Dormi suficient, 7-8 ore pe noapte.

Cite┼čte ┼či: Testul care ├«┼úi arat─â ce risc ai de a face boala Alzheimer