A┼ča tratezi corect candidoza! Sfatul doctorului

1 shutterstock 96441890 jpg jpeg

Aproape 75% dintre femei fac candidoz─â vaginal─â cel pu┼úin o dat─â ├«n via┼ú─â. Cu m─âsurile corecte, aceast─â afec┼úiune ginecologic─â se poate trata u┼čor.

Provocat─â de ciuperca numit─â Candida albicans, care se g─âse┼čte ├«n mod normal ├«n organismul fiec─ârei persoane, candidoza vaginal─â se num─âr─â printre afec┼úiunile care nu provoac─â disconfort ├«nc─â de la ├«nceput. De aceea, ├«n multe cazuri, afec┼úiunea este diagnosticat─â abia atunci c├ónd simptomele devin sup─âr─âtoare. ÔÇ×Multe teste de secre┼úie vaginal─â vin cu rezultat pozitiv pentru Candida albicans, dar at├óta timp c├ót nu exist─â simptomatologie, nu este nevoie de tratament. Fiind un microorganism care se ├«nt├ólne┼čte ├«n mod normal ├«n flora vaginal─â, este nevoie de un factor perturbator pentru a genera candidozaÔÇŁ, explic─â medicul ginecolog stagiar Lauren┼úiu Cr─âciuna┼č, de la Spitalul ÔÇ×St. Mary'sÔÇŁ din Manchester, Marea Britanie.  

Poate fi cauzat─â de deregl─ârile hormonale

Deseori, tratamentele pe termen lung cu antibiotice sunt considerate ca fiind ÔÇ×vinovateÔÇŁ de apari┼úia candidozei vaginale. Pe l├óng─â acestea, sistemul imunitar sl─âbit poate duce la multiplicarea microorganismelor care se g─âsesc ├«n mod normal ├«n flora vaginal─â, ceea ce cauzeaz─â declan┼čarea bolii. ÔÇ×Diabetul, deregl─ârile hormonale ┼či du┼čurile intravaginale sunt cauze frecvente care duc la apari┼úia candidozei. Sarcina este considerat─â ┼či ea ca fiind unul dintre factorii declan┼čatori, din cauza tulbur─ârilor hormonale specifice acestei perioadeÔÇŁ, spune medicul ginecolog. Rezultatele studiilor realizate ├«n ultimii ani au ar─âtat c─â riscul de apari┼úie a bolii ├«n timpul sarcinii este de 30%, iar ├«nainte de momentul na┼čterii cre┼čte la 40%.   

Ce opţiuni de tratament există

Tratamentul ├«n cazul candidozei vaginale este unul simplu, dar trebuie urmat pe o perioad─â mai lung─â, doarece boala poate s─â recidiveze. ├Än prim─â faz─â, este recomandat tratamentul timp de 3-7 zile cu antifungice (medicamente utilizate ├«n tratamentul micozelor), fie c─â este vorba de ovule sau de creme vaginale. ÔÇ×Chiar dac─â simptomele se amelioreaz─â, ciuperca implicat─â, Candida albicans, nu va fi eliminat─â complet din vagin, iar candidoza se poate reinstala. Uneori, acest lucru se ├«nt├ómpl─â chiar la c├óteva zile sau s─âpt─âm├óni de la tratamentul ini┼úial dac─â factorul perturbator persist─âÔÇŁ, explic─â medicul Lauren┼úiu Cr─âciuna┼č. ├Än timpul tratamentului, speciali┼čtii recomand─â o igien─â strict─â a zonei genitale, evitarea du┼čurilor vaginale, a tampoanelor interne ┼či a articolelor de ├«mbr─âc─âminte str├ómte. Este indicat─â purtarea lenjeriei intime de bumbac.

┼×i dac─â simptomele persist─â?

De┼či, frecvent, simptomele candidozei dispar dup─â urmarea schemei de tratament cu antifungice, exist─â situa┼úii c├ónd medicul trebuie s─â recomande medicamente mai puternice (medicii o numesc ÔÇ×reticien┼ú─â la tratamentÔÇŁ). ÔÇ×Dac─â se pune problema ca simptomele bolii s─â persiste, se recomand─â efectuarea unei fungigrame (similar─â antibiogramei pentru bacterii), pentru a identifica substan┼úa la care specia respectiv─â de Candida r─âspunde cel mai bine. Evident, dac─â episoadele de candidoz─â sunt frecvente (de mai mai mult de 5 ori pe an), trebuie investigate posibilele cauze. Se recomand─â verificarea glicemiei, doz─ârile hormonale ┼či testele de imunitateÔÇŁ, explic─â medicului ginecolog. De regul─â, cea de-a doua parte a tratamentului este indicat─â pentru o perioad─â de 2 s─âpt─âm├óni.

┼×i b─ârba┼úii pot fi afecta┼úi

La unii b─ârba┼úi pot ap─ârea simptomele candidozei dup─â contactul sexual. Acestea includ m├ónc─ârimi, ├«nro┼čire ┼či erup┼úii la nivelul penisului. De aceea, medicul ginecolog poate recomanda ca partenerul s─â se trateze ├«n acela┼či timp cu partenera, perioad─â ├«n care este indicat s─â se evite contactele sexuale. Tratamentul const─â ├«n special ├«n aplicarea de unguente locale antimicotice.    

Iat─â cum recuno┼čti candidoza vaginal─â!

  • secre┼úie albicioas─â abundent─â;
  • irita┼úie a mucoasei vaginale;
  • senza┼úia de disconfort ├«n timpul actului sexual;
  • irita┼úii la nivelul vulvei;
  • senza┼úia de m├ónc─ârime vaginal─â ┼či a ┼úesututilor din jur (prurit);
  • durere sau arsur─â ├«n timpul urin─ârii.