Au fost creați microroboții care ne vor spăla pe dinți

Roboți de dimensiuni extrem de mici, capabili să își modifice forma, pot peria și curăța spațiile interdentare, distrugând în același timp și bacteriile de pe suprafața dinților, informează WebMD.

stomatolog - dantura - dinti

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un sistem alcătuit din micro-roboți care se pot grupa și realinia pentru a forma structuri asemănătoare periuțelor de dinți și aței dentare. Aceștia îndepărtează placa bacteriană, dar eliberează și substanțe antimicrobiene pentru a distruge bacteriile „rele” din gură.

Sistemul este alcătuit din nanoparticule de oxid de fier, care se pot asambla în formațiuni diferite și pot fi controlate cu ajutorul câmpurilor magnetice. În acest fel, particulele pot fi aranjate în forma unor peri micuți pentru a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților sau pot forma fâșii foarte subțiri, mai subțiri decât ața dentară, dar asemănătoare cu ea, pentru a curăța resturile de alimente ce rămân blocate în spațiile dintre dinți.

Chiar dacă avem o rutină dentară bine respectată, problema igienei eficiente rămâne, deoarece periuțele nu ajung să curețe toate spașiile interdentare, iar microorganismele din gură pătrund între dinți și sub gingii, de unde pot fi îndepărtate doar prin procedure stomatologice la medicul specialist, nu prin spălarea zilnică pe dinți.

Însă, acești micro-roboți, compensează neajunsurile metodelor cunoscute deja de spălat pe dinți și promot menținerea unei igiene dentare ideale. Acești roboți pot să curețe dinții în mod mecanic, frecând suprafața lor, dar și mai important de atât, oxidul de fier este cunoscut pentru faptul că activează peroxidul de hydrogen. În acest fel, se realizează o reacție de declanșare de radicali liberi nocivi și distrugători pentru bacteriile nocive și pentru și biofilmul dăunător pe care acestea îl formează pe dinți. În acest mod, se distruge placa bacteriană prezentă deja în gură și este prevenită dezvoltarea ei ulterioara, prin periajul robotic zilnic, recomandat tot de două ori pe zi.

Roboții periuță de dinți sunt în acest moment proptotipuri și vor mai fi testați în mediul universitar pentru a li se evalua performanțele, înainte de a ajunge în comerț ca produse comerciale pntru uz personal.

Citește și Cum să nu te îngrași când faci vacanța la all inclusive, 3 reguli de la o blogeriță care arată super!