Cum să iei corect temperatura copilului
Trebuie spus că febra este un mecanism de autoapărare al organismului, o reacţie a sistemului imunitar, produsă de virusuri, microbi şi/sau bacterii. Copilul, în jurul vârstei de şase luni, poate face febră şi din cauza procesului de creştere al dintilor, dar şi din cauza unui acces de plâns determinat, de exemplu, de absenţa mamei, de înţărcarea precoce sau ca reacţie la unele alimente.
Febra apare şi după vaccinuri, caz în care nu este recomandată administrarea de medicamente care să ducă la scaderea ei. Toţi părinţii trebuie să ştie că febra este un simptom, nu este o boală, iar scăderea febrei nu înseamnă că a fost rezolvată cauza care a produs-o.
Modul de măsurare pentru temperatura copilului depinde de vârsta lui Pragul de şase luni este un element important. Un copil mai mic de şase luni, cu febră, este ca o bombă cu ceas, pentru că evoluţia afecţiunii poate să fie extrem de rapidă. Febra la copilul mic este o urgenţă medicală. Peste şase luni, febra care durează mai mult de o zi trebuie semnalată medicului. Este important să iei temperatura copilului corect: temperatura normală este sub 37 grade Celsius, iar o creştere peste această valoare indică faptul că mecanismele de autoapărare ale sistemului imunitar au intrat în funcţiune. Fidelitatea temperaturii măsurate depinde de locul de aplicare al termometrului şi de precizia acestuia. Există mai multe tipuri de termometre: cu mercur sau alcool (din sticlă), digitale, cu infraroşu, timpanice (pentru urechi), orale – tip suzetă, termometre pentru frunte şi axiale, dar şi digitale. Unele sunt mai precise, altele nu.
Astfel, benzile speciale pentru fruntea copilului nu măsoară temperatură corect, cele timpanice şi cele digitale, pot da erori importante. Corecte şi bune sunt cele cu mercur şi alcool, cele digitale şi cele tip suzetă.
Pentru nou-născuţi este recomandat un termometru rectal. Este cea mai sigură metodă şi bebeluşii nu se pot împotrivi prea tare acestui tratament. Pentru copiii cu vârste între trei luni şi patru ani, cea mai bună metodă de măsurare a temperaturii rămâne cea rectală, cu alternativa termometrului axial, pentru copiii mai mari, dar supravegheaţi permanent de părinţi.
Temperatură corpului diferă în funcţie de locul în care este măsurată temperatura. Astfel, este considerată febră o temperatură peste 37,2°C axial, 37,5°C oral şi 38°C măsurată rectal. Temperatură variază şi în funcţie de oră. Noaptea corpul are o temperatură mai mică. Cea mai mare valoare este în jur de ora 18.00.
Atunci când alegi un termometru trebuie să iei în calcul mai multe amănunte: să îţi ofere temperatura corectă şi să fie acceptat cu uşurinţă de copii sunt cele mai importante detalii, mai ales că uneori este necesar să măsori temperatura de mai multe ori la intervale scurte de timp (de exemplu, atunci când febra este mare şi aplici metodele clasice de răcorire a copilului).
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro